Japanska vlada: Snimak je izgleda autentičan, odgovorićemo džihadistima

Na snimku medijskog krila Islamske države, El Furkan, a čija autentičnost nije još potvrđena, vidi se talac u narandžastoj odori kako kleči a pored njega stoji muškarac, maskiranog lica u crnoj odjeći s nožem u ruci
5 komentar(a)
Kendži Goto, Islamska država, Foto: Reuters
Kendži Goto, Islamska država, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.02.2015. 08:44h

Japanski ministar odbrane Gen Nakatani kazao je danas da izgleda da je snimak Islamske države u kojem džihadisti tvrde da se ubili Kendžija Gotoa autentičan.

Portparol japanske vlade Jošide Suga kazao je da je vlada Japana ogorčena i da u "najjačem smislu riječi osuđuje" snimak Islamske države

"Osuđujemo i u najjačem smislu riječi osuđujemo video snimak na internetu u kojem se navodi da je Goto pogubljen. Odgovorićemo na najodlučniji način", izjavio je portparol japanske vlade Jošide Suga.

Džihadisti su postavili ultimatum da će osloboditi Gotoa i jordanskog vojnog pilota Muata el Kasabeh ako Jordan pusti iz zatvora pripadnicu Islamske države iračanku Sadžidu al-Rišavi.

Zbvanični Aman je prije dva dana saopštio da neće osloboditi Iračanku, dok ne dobije dokaz da je njihov pilot živ.

U najnovijem snimku džihadista ne pominje se pilot .

Na snimku medijskog krila Islamske države, El Furkan, a čija autentičnost nije još potvrđena, vidi se talac u narandžastoj odori kako kleči a pored njega stoji muškarac, maskiranog lica u crnoj odjeći s nožem u ruci.

Video se završava prikazivanje tijela s glavom, što je, prema prvim saznanjima, neobično jer džihadisti obezglavljuju svoje žrtve.

Američki sajt specijalizovan za islamističke sajtove (SITE) navodi da dželat govori engleski s britanskim akcentom i da je vjerovatno isti koji se pojavljivao u ranijim snimicima pogubljenja.

Dželat kaže da je egzekucija sprovedena u znak odmazde zbog "učešća Japana u borbi protiv džihadista".

Novinar Kendži Goto otet je krajem oktobra u Siriji.

Islamska država je ubila 24. januara još jednog japanskog taoca Harunu Jukavu. Jukava je otet u avgustu u Siriji zbog čega je Goto otišao u zemlju da ga traži prije nego što je sam kidnapovan.

Obama: "Gnusno ubistvo"

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barak Obama osudio je kako je istaka "gnusno ubistvo" Gotoa.

"SAD osuđuju gnusno ubistvo japanskog državljanina i novinara Kendžija Gotoa od strane terorističke grupe Islamska država. Zajedno sa našim saveznicima nastavićemo sa akcijama da uništimo Islamsku državu", rekao je Obama.

Bonus video: