Islamska država ubila i Kendžija Gotoa?

Goto je zarobljen u pokušaju da izdestvuje oslobađanje Harune Jukave, koji je ubijen 24. januara. Vlada Japana je uspjela da stupi u kontakt sa džihadistima, ali do dogovora nije došlo
22 komentar(a)
Kendži Goto, Foto: Twitter
Kendži Goto, Foto: Twitter
Ažurirano: 31.01.2015. 21:23h

Islamska država je objavila snimak pogubljenja i drugog japanskog državljanina, novinara Kendžija Gotoa.

Na snimku koji traje 67 sekundi, identičnom onima koji su se širili društvenim mrežama poslije svakog javnog pogubljenja stranih zarobljenika, Japanac je obučen u narandžastu zatvorsku uniformu, a posle kratkog govora nožem ga je ubio maskirani džihadista.

“Japanskoj vladi, vi, kao i vaši glupi saveznici iz satanističke koalicije još nijeste razumjeli da smo mi Islamski kalifat sa autoritetom, da smo mi vojska žedna vaše krvi”, rekao je džihadista, a prenosi Rojters.

Goto je zarobljen u pokušaju da izdestvuje oslobađanje Harune Jukave, koji je ubijen 24. januara. Vlada Japana je uspjela da stupi u kontakt sa džihadistima, ali do dogovora nije došlo.

“Abe, zbog tvoje odluke da učestvuješ u ratu u kom tvoji saveznici neće pobijediti, ovaj nož neće zaklati samo Kendžija, on će nositi pokolj gdje god naletimo na vaše ljude. Pa, neka noćna mora za Japan počne”, zaključio je džihadista i ubio Gotoa.

Sjedinjene Američke Države pokušavaju da utvrde da li je snimak autentičan.

"Vidjeli smo snimak i radimo na potvrđivanju njegove autentičnosti", kazala je Bernadet Mihan, portparol Nacionalnog bezbjednosnog savjeta Bijele kuće.

Za sada nema informacija o sudbini jordanskog pilota Muda al-Kasasibe, koji se takođe nalazi u zarobljeništvu.

Bonus video: