NOVI ULTIMATUM

Islamska država prijeti ubistvom drugog japanskog taoca

3 komentar(a)
Kendži Goto, Foto: Reuters
Kendži Goto, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.02.2019. 07:32h

Grupa Islamska država uputila je novi ultimatum i zaprijetila da će ubiti japanskog taoca i jordanskog pilota ukoliko za 24 časa ne bude oslobođena jedna Iračanka, zatvorena u Jordanu zbog  ekstremističkog djelovanja.

Japan je odmah zatražio pomoć Jordana da spase njihovog državljanina, pošto je prvi japanski talac pogubljen krajem prošle nedjelje, poslije isteka prvog ultimatuma.

"U izuzetno teškoj situaciji zatražili smo od Jordana pomoć da spasemo što je prije moguće Kendži Gota, taj stav se nije promijenio", rekao je portparol japanske vlade Jošihide Suga na brzo sazvanoj konferenciji za štampu.

Novi zahtjev Islamske države objavljen je na ekstremističkim sajtovima. Prikazana je slika Kendži Gota, japanskog taoca, kako drži sliku zarobljenog jordanskog pilota Maza el Kasabeha, i glas koji treba da bude Gotov kako upućuje nove prijetnje Islamske države.

Jedan jordanski vojni izvor rekao je za Frans pres da se provjerava autentičnost tog snimka, koji se pripisuje organizaciji Islamska država.

Kendži Goto, nezavisni novinar, u rukama je ekstremista od kraja oktobra. Pilot Maz el Kasabeh uhvachen je 24. decembra poslije pada njegovog aviona F-16 iznad Sirije gdje je sprovodio napad na položaje Islamske države u okviru međunarodne koalicije protiv ekstremista.

U prethodnom videu, objavljenom 20. januara, Islamska država tražila je od japanske vlade otkupninu od 200 miliona dolara u roku od 72 sata da bi oslobodila dva japanska državljana. Pošto zahtjev nije ispunjen, grupa je u subotu objavila da je Jukava pogubljen i sada je iznijela nove zahtjeve.