Svjetski lideri osuđuju pogubljenje japanskog taoca

Obama je naveo da će SAD stajati "rame uz rame" sa Japanom
0 komentar(a)
Haruna Jukava, Foto: Reuters
Haruna Jukava, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.01.2015. 09:38h

Japan, SAD, Francuska i Velika Britanija oštro su osudili ubistvo japanskog taoca koje je izvršila Islamska država, a japanski premijer i predsjednik SAD zatražili su momentano oslobađanje drugog japanskog državljanina, koji je i dalje u zatočeništvu terorističke organizacije.

"Taj teororistički čin je sraman i neprihvatljiv i najoštrije ga osuđujem", rekao je japanski premijer Šinzo Abe.

Američki predsjednik Barak Obama danas je telefonom izrazio saučešće japanskom premijeru. On je juče rekao je da će SAD biti uz Japan kako bi odgovorni za ubistvo bili izvedeni pred lice pravde, a Islamska država eliminsana. Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da da ubistvo Harune Jukave pokazuje "divljaštvo teororista". Franucski predsjednik Fransoa Oland takođe je osudio "divljačko ubistvo" i pozdravio odlučnost Japana u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Bijela kuća je potvrdila da je Obama telefonirao Abeu iz Indije gdje je američki predsjednik stigao danas u trodnevnu posjetu, dodaje AP. U ranijem saopštenju Obama je osudio "brutalno ubistvo" Japanca, mada se u istoj zvaničnoj izjavi ne navodi kako su SAD znale da je Jukava mrtav. U izjavi, Obama je naveo da će SAD stajati "rame uz rame" sa Japanom, a Bijela kuća potvrđuje da je istu poruku Abeu, američki predsjednik saopštio tokom njihovog današnjeg telefonskog razgovora.

Abe je zatražio od ISIL-a da odmah oslobode novinara Kendžija Gota. Obama je takođe pozvao na hitno oslobađanje drugog japanskog taoca koga drže džihadisti ISIL.

Portparol Nacionalnog vijeća za bezbjednost Bijele kuće Patrik Ventrel rekao je da američki obavještajni zvaničnici rade na utvrđivanju autentičnosti snimka.

Majka otetog novinara bila je skeptična kada je riječ o glasu na snimku koji je navodno glas njenog sina Kendžija Gota.

"Kendžijev engleski je veoma dobar. Trebalo bi da zvuči mnogo tečnije", rekla je ona.

Jukava je otet prošlog ljeta, a Goto krajem oktobra kada je otišao u Siriju da bi pokušao da spasi prijatelja Jukavu.

Bonus video: