Brazil: Suša usred kišne sezone

88 pregleda 0 komentar(a)
Suša u Brazilu, Foto: Reuters
Suša u Brazilu, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.01.2015. 13:17h

Brazil je suočen sa najvećom sušom u posljednjih 85 godina, dok zalihe vode nestaju u tri najviše naseljene savezne države.

Izabela Tešeira, ministarka za životnu sredinu, izjavila je da je ovo najgora suša u posljednjih 85 godina i naredila državama Sao Paolo, Rio de Žaneiro i Minas Geres da štede vodu nakon hitnog sastanka u Braziliji.

Iako je sredina kišne sezone, farme, fabrike i čak energijske zalihe polako nestaju usred nedovoljne količine padavina.

“S obzirom na to da su podaci za Brazil o jugoistočnoj regiji sakupljani tek posljednjih 84 godina, nisu imali ovako delikatnu i zabrinjavajuću situaciju“, dodala je Tešeira, navodi BBC.

Andre Korea, sekretar za životnu sredinu, izjavio je da Rio de Žaneiro doživljava najgoru krizu bez vode u istoriji. On je, međutim, rekao da ima dovoljno vode da se izbjegnu restrikcije u narednih šest mjeseci.

Kriza je počela u Sao Paulu, gdje je stotine hiljada žitelja bilo pogođeno čestim nestašicama vode. Ova država se suočavala sa sličnim problemima prošle godine.

Guverner Žeraldo Alkmin preduzeo je nekoliko mjera, podigao je cijene za visoku potrošnju, uveo je popust za one koji potrošnju smanje i ograničio korišćenja energije dobijene sa rijeka u industriji i poljoprivredi.

Opozicija navodi da su državne vlasti oklijevale da brzo reaguju na krizu jer Alkim nije želio da uznemiri građane, pošto se borio za reizbor u oktobru 2014, što on demantuje.

Bonus video: