Nafta i dalje ispod 50 dolara

Izvršni odbor ECB predložio je program kojim bi se omogućila kupovina državnih obveznica u mjesečnom iznosu od 50 milijardi eura, počevši od marta, kazao je za Reuters neimenovani izvor iz eurozone
0 komentar(a)
nafta, Foto: Shutterstock.com
nafta, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 22.01.2015. 15:43h

Cijene nafte zabilježile su danas na međunarodnim tržištima blage promjene, uoči očekivane odluke Evropske centralne banke (ECB) o kvantitativnom ublažavanju monetarne politike koja bi mogla dodatno podržati dolar i time smanjiti potražnju za robom.

Na londonskom tržištu barelom je trgovano po 50 centi višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 49,53 dolara. Na američkom tržištu nije bilo značajnijih promjena u cijeni barela koja je iznosila 47,93 dolara, prenosi SEEbiz.

Izvršni odbor ECB predložio je program kojim bi se omogućila kupovina državnih obveznica u mjesečnom iznosu od 50 milijardi eura, počevši od marta, kazao je za Reuters neimenovani izvor iz eurozone.

Očekivanja da će ECB usvojiti takav podsticajni program već neko vrijeme pritiskaju euro dok dolar naglo jača pod pritiskom ulagača koji u njemu traže “utočište” za kapital.

Dodatnu podršku zelenoj novčanici pruža izgledno skorašnje podizanje ključnih kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Jači dolar nagriza potražnju za robom, uključujući naftu, čije su cijene iskazane u zelenoj novčanici jer smanjuje kupovnu moć imaoca ostalih valuta.

Michael Hewson iz CMC Marketsa procjenjuje da ECB-ova politika kvantitativnog popuštanja, koje se svodi na štampanje novca za potrebe kupovine državnih obveznica, vjerovatno neće na duži rok uticati na cijene nafte.

"Teško mi je da zamislim da bi bilo kakva današnja odluka ECB-a istinski promijenila dinamiku ponude i potražnje kada su u pitanju cijene nafte. Možda ćemo svjedočiti određenom nivou nestabilnosti u današnjem trgovanju, ali sumnjam da će se promijeniti ukupni smjer kretanja cijena nafte", kazao je Hewson.

Cijene nafte stabilizovale su se u januaru nadomak 50 USD po barelu, a analitičari tvrde da se dugoročne prognoze popravljaju, ukazujući na sve manju razliku između cijena za isporuke u daljoj budućnosti i onih u ugovorima s kraćim rokovima isporuke. Trenutno su cijene za kraće rokove isporuke osjetno niže onih sa dužim rokovima, što je inače neuobičajena pojava na tržištima i poznata je kao “contango”.

"Contango se na londonskom tržištu smanjuje", naveo je Olivier Jakob iz švajcarskog Petromatrixa. On je dodao da se tržište konsoliduje, a potom će pokušati odrediti naredni cjenovni trend.

Cijena na londonskom tržištu za isporuke u martu ove godine je deset USD po barelu niža nego za isporuke u martu naredne godine i to je razlog zašto je sada privlačno kupovati naftu i skladištiti je za kasniju prodaju, tumače trgovci.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim internet stranicama objavila da je cijena barela korpe njene nafte u srijedu iznosila 43,25 dolara, što znači da je porasla 21 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Bonus video: