Japan: Uradićemo sve da oslobodimo naše državljane

Suga je rekao da Japan nije dobio nikakvu poruku od Islamske države od kada je video objavljen
56 pregleda 2 komentar(a)
Kendži Goto, Foto: Reuters
Kendži Goto, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.01.2015. 09:33h

Japan razmatra sve moguće načine da oslobodi dva taoca koje drže pripadnici Islamske države, a dvoje Japanaca ponudili su da pokušaju da pregovaraju.

Grupa Islamska država je u video poruci objavljenoj u utorak rekla da će ubiti dva japanska taoca u roku od 72 sata ako do tada ne dobije 200 miliona dolara.

Na osnovu vremena kada je objavljen taj video rok ističe u petak. Portparol japanske vlade Jošihide Suga rekao je da Japan pokušava da uspostavi kontakt sa onima koji drže taoce - 47-ogodišnjeg slobodnog novinara Kendži Gotoa, i 42-ogodišnjeg Haruna Jukavea, osnivača privatne bezbjednosne kompanije. Suga je rekao da Japan nije dobio nikakvu poruku od Islamske države od kada je video objavljen. Ko Nakata, stručnjak za islamski zakon i bivši profesor univerziteta Došiša iz Kjota rekao je novinarima da ima mogućnosti da kontaktira Islamsku državu. On i Kosuke Cuneoka, japanski novinar koji je bio talac u Avganistanu 2010, su obojica ponudili da pokušaju da uspostave kontakt s pripadnicima Islamske države i pokušaju da spasu taoce. Na pitanje novinara da li je Japan spreman da razmotri ponudu Cuneoka i Nakate da intervenišu portparol vlade Suga je rekao da je Tokio spreman da razmotri sve moguće načine da spasi dva taoca. Nije jasno da li bi njih dvojica kao privatne ličnosti mogli da kontaktiraju i pregovaraju sa grupom Islamska država čak i ako otputuju u Siriju. Japan nema diplomatsko predstavništvo u Siriji. Japanski premijer Šinzo Abe koji se juče vratio sa šetodnevnog puta po Bliskom istoku rekao je da neće popustiti pred terorizmom i da će nastaviti da sarađuje u pružanju humanitarne pomoći onima koji su pogođeni sukobima u toj oblasti. Japan je dobio ponude za saradnju u ovoj krizi od više zemalja uključujući od Jordana gdje se zamjenik ministra spoljnih poslova Jasuhide Nakjama sastao sa kraljem Abdulahom Drugim

Bonus video: