IZRAELSKI PREDSJEDNIK ZOVE PALESTINSKOG KOLEGU

Rivlin: Umjesto što ide u Hag i UN, Abas da dođe u Jerusalim

"Nema drugog načina od direktnih pregovora. Unilateralni koraci neće riješiti sukob, već dati više moći ekstremistima", rekao je Rivlin tokom posjete senatora SAD, predvođenih republikancem Džonom Mekejnom
1 komentar(a)
Reuven Rivlin, Foto: Beta-AP
Reuven Rivlin, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 18.01.2015. 21:17h

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin pozvao je svog palestinskog kolegu Mahmuda Abasa da obnovi mirovne pregovore, umjesto aktivnosti u Međunarodnom krivičnom sudu i UN.

"Nema drugog načina od direktnih pregovora. Unilateralni koraci neće riješiti sukob, već dati više moći ekstremistima", rekao je Rivlin tokom posjete senatora SAD, predvođenih republikancem Džonom Mekejnom.

"Pozivam predsjednika (Mahmuda) Abasa da umjesto što ide u Hag ili Ujedinjene nacije dođe u Jerusalim. Da dođe da govori direktno izraelskoj vladi i narodu", rekao je predsjednik Izraela.

MKS je u petak najavio da pokreće "preliminarno ispitivanje" izraelskih akcija na palestinskim teritorijama, uključujući ljetošnji rat u Pojasu Gaze.

Palestinci su prošlog mjeseca pokušali da u Savjetu bezbjednosti UN izdejstvuju usvajanje rezolucije o okončanju okupacije Izraela ali je odbijena. Oba ta poteza su oštro osudili Izrael i SAD.

Mirovni pregovori, vođeni pod posredstvom SAD, doživjeli su krah još u aprilu, devet mjeseci nakon što su započeli.

Predsjednik Izraela inače ima ceremonijalnu funkciju, ali su Rivlinovi prethodnici obično koristili svoj položaj da promovišu političke poruke.

Rivlin, koji je dugo član konzervativnog Likuda, partije izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, je ranije govorio protiv osnivanja palestinske države ali otkako je inagurisan u julu prošle godine umnogome je ograničio svoja javna saopštenja na unutrašnja izraelska pitanja, podsjeća AFP.