Američki Kongres protiv ukidanja sankcija Deripaskinim kompanijama

Donji dom velikom je većinom podržao nacrt zakona kojim se blokira odluka Ministarstva finansija
533 pregleda 0 komentar(a)
Deripaska, Foto: Reuters
Deripaska, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.01.2019. 09:30h

Više od 130 republikanaca u Predstavničkom domu američkog Kongresa je zajedno s demokratskim kolegama glasalo protiv ublažavanja sankcija kompanijama povezanim sa saveznikom ruskog predsjednika Vladimira Putina, zadajući tako još jedan udarac administraciji Donalda Trampa.

Donji dom Kongresa SAD, koji demokrate ponovo kontrolišu, velikom je većinom od 362 glasa 'za' i 53 glasa 'protiv' podržao nacrt zakona kojim se blokira odluka Ministarstva finansija o ukidanju sankcija kompanijama povezanim s Olegom Deripaskom.

Sankcije za 38 ruskih fizičkih i pravnih lica

No tekst koji je Predstavnički dom prihvatio u četvrtak ostaće mrtvo slovo na papiru jer je početkom sedmice naišao na odbijanje u Senatu koji kontrolišu republikanci.

SAD su 6. aprila 2018. uvele sankcije za 38 fizičkih i pravnih lica pod optužbom da učestvuju u "napadima" Rusije na "zapadne demokratije", a posebno zbog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016, podsjeća Hina.

Sankcije su, među ostalim, uvedene Deripaski i firmama koje je tada kontrolisao, finansijskom holdingu En+, fabrici automobila GAZ Groupu i fabrici aluminijuma Rusalu.

Američko ministarstvo finansija je 19. decembra objavilo da ukida sankcije trima kompanijama, među kojima Rusalu i En+ jer je oligarh znatno smanjio svoje učešće u njihovom vlasništvu, što svjedoči o djelotvornosti sankcija.

Ukidanje sankcija trebalo je stupiti na snagu u četvrtak kada je istekao tridesetodnevni rok.

Kritikovali Bijelu kuću

Demokratski poslanik Eliot Engel, predsjednik spoljnopolitičkog odbora, ocijenio je da je ishod tog glasanja u kojem su se dvije velike stranke ujedinile poslao snažnu poruku Trampovoj administraciji koja "pokušava zaobići Kongres u vezi s tako važnim problemom kao što su ruske sankcije".

Engel je, kao i drugi poslanici, kritikovao Bijelu kuću zbog izbora vremena za objavu ukidanja sankcija koja se događa nakon božićnih i novogodišnjih praznika i ne ostavlja novom Kongresu koji je počeo zasjedati 3. januara puno vremena da se organizuje.

Takođe se događa usred parlamentarnih pregovora kojima se želi spriječiti prekid rada savezne vlade, djelimična paraliza savezne uprave koja traje već gotovo četiri sedmice.

Bonus video: