Pozivi na jačanje slobode izražavanja u Australiji

"Ako vjerujete u slobodu izražavanja, onda cenzura ne može da bude odgovor na to. Međutim, to se danas dešava u Australiji. Imamo zakon koji navodi da je ilegalno vrijeđati pojedinca", rekao je Vilson u izjavi australijskoj televiziji
61 pregleda 0 komentar(a)
Šarli Ebdo, Foto: Reuters
Šarli Ebdo, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.01.2015. 10:12h

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava pozvali su danas na jačanje slobode izražavanja u Australiji, gdje, kako navode, karikature o proroku Muhamedu ne mogu da budu objavljene prema tamošnjem zakonu.

Vlasti u Kanberi su prošle godine odustale, poslije pritisaka raznih zajednica u zemlji, od ukidanja zakona o rasnoj diskriminaciji prema kojem je krivično djelo "svaki čin uvrede i ponižavanja" na rasnoj osnovi.

Razne organizacije pozivaju vlasti da ponovo razmotre svoju odluku poslije velikog skupa održanog u nedjelju u Parizu nakon terorističkih napada u kojima je meta bio satirični nedjeljnik "Šarli ebdo".

Australijski komesar za ljudska prava Tim Vilson izjavio je da su karikature "Šarli ebdoa" cenzurisane u Australiji.

"Ako vjerujete u slobodu izražavanja, onda cenzura ne može da bude odgovor na to. Međutim, to se danas dešava u Australiji. Imamo zakon koji navodi da je ilegalno vrijeđati pojedinca", rekao je Vilson u izjavi australijskoj televiziji.

"Prema tome, ljudi koji ovdje kažu 'Ja sam Šarli' su licemjeri ili zaista vjeruju u slobodu izražavanja i priznaju da zakon na snazi predstavlja cenzuru", rekao je Vilsom, nakon što je nekoliko hiljada građana izrazilo solidarnost s Francuskom.

Nekoliko senatora je podržalo Vilsonov stav, ali ne i njegov kolega zadužen za borbu protiv rasne diskriminacije Tim Sautfomejsen, koji je ocijenio da su karikature mogle da budu objavljene i pored važećeg zakona.

"Moguće je pozivanje na zakon o rasnoj diskriminaciji jedino u slučaju vrijeđanja na rasnoj ili etničkoj osnovi, odnosno na osnovu boje kože ili nacionalnosti", rekao je Sautfomejsen i dodao da tekst zakona ne uključuje napade na religiju.

Zamjenik australijskog premijer Voren Trus je, sa svoje strane, isključio mogućnost ukidanja tog zakona.

Bonus video: