Barel nafte ispod 55 dolara

3 komentar(a)
nafta, Foto: Shutterstock.com
nafta, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 05.01.2015. 14:56h

Cijene barela nafte pale su danas na međunarodnim tržištima ispod 55 dolara, pritisnute zabrinutošću zbog viška snabdijevanja i slabe potražnje.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 1,52 dolara u odnosu na zatvaranje u petak, na 54,9 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po 51,36 dolara, najnižoj cijeni od maja 2009, prenosi Hina.

Tržišta i dalje pritiska višak snabdijevanja, dok su prognoze za potražnju sumorne s obzirom na slabe makroekonomske podatke.

Ruska proizvodnja nafte u prošloj godini dostigla je najvišu vrijednost u periodu nakon raspada Sovjetskog Saveza, od prosječnih 10,58 miliona barela dnevno, što je 0,7 odsto više nego u 2013, zahvaljujući manjim proizvođačima koji nijesu u vlasništvu države, pokazali su podaci Ministarstva energetike.

Uprkos obilnom snabdijevanju, Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odlučila je da zadrži proizvodni plafon na 30 miliona barela dnevno.

Makroekonomski podaci ukazuju na sumornu sliku u ekonomiji, nagovještavajući mlaku potražnju za energentima. Tako je u petak objavljeni izvještaj pokazao da je aktivnost u američkom proizvodnom sektoru porasla u decembru najsporijim tempom u šest mjeseci.

"Potražnja za naftom vjerovatno neće biti snažna u ovoj godini, sudeći prema stanju ekonomija u Kini, Japanu i Evropi", rekao je Yusuke Seta iz Newedge Japana.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama objavio da je cijena barela korpe njegove nafte u petak iznosila 51,91 dolara, što znači da je neznatno pala u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Bonus video: