Norveška da plati zbog diskriminacije radnice u konzulatu u SAD

Bivša radnica u norveškom konzulatu, koja je imala 30.000 dolara manju platu nego njen kolega, prema toj presudi dobiće 170.594 dolara, što je duplo više nego što je izgubila kao manje plaćena, i još 100.000 dolara zbog emotivnog stresa
2 komentar(a)
Dolari, Foto: Shutterstock
Dolari, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.01.2015. 08:36h

Norveška vlada mora da plati kaznu u Sjedinjenim Američkim Državama zato što je prekršila zakon u Minesoti o ravnopravnosti polova u platama, presudio je federalni sud.

Bivša radnica u norveškom konzulatu Elen Evald, koja je imala 30.000 dolara manju platu nego njen kolega, prema toj presudi dobiće 170.594 dolara, što je duplo više nego što je izgubila kao manje plaćena, i još 100.000 dolara zbog emotivnog stresa.

Sudija Suzan Ričard Nelson naložila je Norveškoj i da plati 1.000 dolara u opšti fond zbog kršenja zakona Minisote o ljudskim pravima. Evald je tužbi navela da je mislila da su dva radna mjesta u norveškom konzulatu u Minesoti, koja su zauzimali ona i njen kolega, jednako plaćena.

"Nadam se da će ovo pomoći drugim ženama koje i dalje trpe diskriminaciju na radnom mjestu", rekla je Evald poslije presude. Sud je odbio navode Norveške da je postojala bitna razlika u odgovornosti zbog koje je konzulat jednom zaposlenom plaćao više. Najveći troškovi u ovom slučaju za Norvešku bi tek mogli da uslijede, pošto je sudija Nelson rekla da advokati Elen Evald treba da podnesu svoje troškove. Glavna pravna zastupnica Elen Evald je rekla da će konačan račun biti blizu dva miliona dolara, pošto je bilo četiri advokata koja su potrošila mnogo vrema budući da se Norveška borila "oko svake tačke i odbijala da uradi ispravnu stvar". Norveška od 1906. ima konzulat u Minesoti gdje živi oko 900.000 ljudi norveškog porekla.

Bonus video: