Najbogatiji Rus zaradio od Alibabe

Naime, najbogatijem ruskom milijarderu, Ališeru Usmanovu, “teškom“ 18,5 milijardi dolara prema posljednjoj listi magazina Forbs, investiranje u akcije kineskog giganta za onlajn trgovinu, Alibabe, povratilo se sa 500 odsto
0 komentar(a)
Alibaba, Foto: Shutterstock
Alibaba, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.01.2015. 18:56h

Svima je već poznato da je Džek Ma, suosnivač Alibabe naglo uvećao bogatstvo poslije javne ponude dionica Alibabe u septembru sada već prošle godine.

Međutim, ono o čemu se nije toliko pisalo jeste to da Džek nije jedini koji je "trljao ruke" zahvaljujući uspjehu koje je donijela prodaja akcija ove kompanije.

Naime, najbogatijem ruskom milijarderu, Ališeru Usmanovu, “teškom“ 18,5 milijardi dolara prema posljednjoj listi magazina Forbs, investiranje u akcije kineskog giganta za onlajn trgovinu, Alibabe, povratilo se sa 500 odsto. Najveći IPO u istoriji Njujorške berze ostvarila je kineska kompanija Alibaba prošle godine, sa prikupljneih 25 milijardi američkih dolara u jednom danu i porastom vrijednosti akcija od 38 odsto.

Među ulagačima u ovu kompaniju koji su “ubrali kajmak“ poslije takvog berzanksog nastupa nalazi se i zvanično najbogatiji Rus.

Predstavnici kompanije USM Advisors LLC u vlasništvu Usmanova, koja upravlja njegovim berzanskim investicijama, ranije su izjavili da je ruski milijarder prodao izvjesni dio akcija Fejsbuka kako bi se “preorijentisao“ na kineske tehnološke kompanije na berzi.

Usmanov i USM Advisors LLC nisu saopštili koliko je ulaganje u Alibabu, niti ostvarena dobit.

Bonus video: