SAVJET BEZBJEDNOSTI

Arapske države traže hitno glasanje u UN o izraelskoj okupaciji

I ako rezolucija dobije neophodnih devet glasova od 15 članica Savjeta bezbjednosti, SAD, koje su najbliži saveznik Izraela i koje insistiraju na dogovorenom rješenju bliskoistočnog sukoba, izvjesno će uložiti veto
5 komentar(a)
Savjet bezbjednosti, Foto: Beta/AP
Savjet bezbjednosti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.12.2014. 19:38h

Arapski amasadori u Ujedinjenim nacijama traže da kasno danas ili sjutra rano ujutro Savjet bezbjednosti glasa o rezoluciji koja traži okonačenje izraelske okupacije palestinskih teritorija u roku od tri godine.

Predloženoj rezoluciji se oštro protive Izrael i SAD koje imaju pravo veta u Savjetu bezbjednosti UN.

Jordanska amabasadorka Dina Kavar, koja predstavlja i arapske države na Savjetu bezbjednosti UN, rekla je juče novinarima poslije sastanka iza zatvorenih vrata 22 arapska ambasadora da vrijeme glasanje zavisi od dogovora Savjeta bezbjednosti i sekretarijata UN.

Savjet bezbjednosti će skoro izvjesno odbaciti rezoluciju koja traži okončanje izraelske okupacije u roku od tri godine.

I ako rezolucija dobije neophodnih devet glasova od 15 članica Savjeta bezbjednosti, SAD, koje su najbliži saveznik Izraela i koje insistiraju na dogovorenom rješenju bliskoistočnog sukoba, izvjesno će uložiti veto, ocjenjuje agencija Asošiejtid pres.