UPOZORAVAJU IZ UN

"Naredna godina biće teška za humanitarne operacije"

Gindž, koji je direktor za operacije pri Kancelariji UN za koordinisanje humanitarnih pitanja, objasnio je da se situacija tokom ove godine brzo pogoršala i da, nažalost, sada očekuju jednu tešku godinu, navodi se na sajtu UN
0 komentar(a)
Ujedinjene nacije, Foto: Reuters
Ujedinjene nacije, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.02.2019. 13:40h

Naredna godina biće teška za izvođenje humanitarnih operacija, ocijenio je visoki zvaničnik Ujedinjenih nacija (UN), Džon Gindž, i upozorio da su prognoze za globalne humanitarne akcije u 2015. godini veoma sumorne. Gindž, koji je direktor za operacije pri Kancelariji UN za koordinisanje humanitarnih pitanja, objasnio je da se situacija tokom ove godine brzo pogoršala i da, nažalost, sada očekuju jednu tešku godinu, navodi se na sajtu UN.

„Prošle godine smo u ovo vrijeme imali oko 52 miliona ljudi kojima je bila potrebna humanitarna pomoć, dok ih je sada više od 76 miliona“, rekao je on. Prema njegovim rečima, u sličnoj razmjeri su porasli i troškovi pružanja humanitarne pomoći – sa oko 12,9 milijardi dolara 2013. godine na 19,2 milijardi dolara, koliko sada iznose.

On je rekao i da je 2014. godina bila teška, ali i opasna po humanitarne radnike. „Nažalost, ove godine smo izgubili 85 kolega u preko 230 napada čija su meta bili. Veoma je frustrirajuće za humanitarce da se nađu na linijama fronta, nedovoljno opremljeni pred nehumanošću i stradanjem, u nemogućnosti da pruže pomoć koja je ljudima hitno potrebna“, kazao je Gindž.

Međutim, naglasio je on, „izbora nema, odustati se ne smije“, prenosi Tanjug. Upitan zašto se nekim krizama posvećuje više pažnje nego drugim, on je istakao da sve ljude treba tretirati jednako kad je riječ o pomoći.

Ipak, on je rekao da je to lakše reći nego učiniti pošto je politička pažnja često fokusirana na politički najznačajnije krize, ali i ukazuje da je teško pridobiti medijsku pažnju za tako veliki broj katastrofa širom svijeta. „Naš posao je da se potrudimo da to ispravimo. I da se postaramo da se u svom humanitarnom radu fokusiramo na ljude, a ne na medijsku pažnju“, zaključio je Gindž.