SAD zabrinute zbog zatvaranja Radija Slobodna Evropa u Bakuu

NVO koje se bave medijskim slobodama i ljudskim pravima nazvale su ovaj potez najnovijim obračunom protiv slobodnih medija u Avganistanu, gdje izražavanje različitog mišljenja nerijetko nailazi na oštar odgovor vlasti
3 komentar(a)
Radio Slobodna Evropa, Foto: Beta/AP
Radio Slobodna Evropa, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.12.2014. 13:09h

Stejt department izrazio je "duboku zabrinutost" zbog upada policije i tužilaca u prostorije servisa Radio Slobodna Evropa (RSE) u Bakuu.

SAD su razloge pretresa ocijenile kao nejasne.

Tužioci, u pratnji naoružanih policajaca, pretražili su u petak kancelarije Radija Azadlik i zaplijenili opremu i kompjutere, rekao je direktor te stanice Kenan Alijev za AFP.

Osobe koje su sprovele pretres prostorija u kojima su isječene telefonske i Internet linije, saopštile su da imaju nalog suda da radio zatvore, dodao je Alijev.

"Duboko smo uznemireni zbog izvještaja da su zaposleni u RSE/RL u Bakuu bili zadržani u svojim kancelarijama i ispitivani dok je policija pretresla prostorije", rekao je zvaničnik Stejt departmenta, dodajući da su razlozi za "ispitivanje i pretres nejasni".

"Pozivamo sve odgovorne vlasti da poštuju međunarodne obaveze Azerbejdžana na zaštiti medijskih sloboda", istakao je zvaničnik Stejt departmenta.

Nevladine organizacije koje se bave medijskim slobodama i ljudskim pravima nazvale su ovaj potez najnovijim obračunom protiv slobodnih medija u Avganistanu, gdje izražavanje različitog mišljenja nerijetko nailazi na oštar odgovor vlasti, navela je francuska agencija.

Istaknuta novinarka RSE Kadidža Ismailova, koja je pisala o korupciji i kršenju ljudskih prava u Azerbejdžanu, uhapšena je početkom decembra u Bakuu, po optužbi da je svojim postupcima navela jednog čovjeka na samoubistvo, i određen joj je pritvor od dva mjeseca.

RSE čije se sjedište nalazi u Pragu, a koji finansira američki Kongres, emituje program u 21 državi širom Istočne Evrope, Centralne Azije i Bliskog Istoka.

Bonus video: