Budžet Alžira prazan zbog nafte

Imajući u vidu da 96 odsto alžirskog izvoza predstavlja izvoz nafte, pad cijena nafte duboko potresa ovu sjevernoafričku zemlju koja od sticanja nezavisnosti od Francuske, 1962, nije uspjela da ekonomiju učini raznovrsnijom, tako da gotovo u potpunosti zavisi od izvoza nafte
86 pregleda 1 komentar(a)
Nafta, Egipat, Foto: Reuters
Nafta, Egipat, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.12.2014. 08:59h

Alžir poslije pada cijena nafte na svjetskom tržištu našao se u velikom problemu u pogledu obezbjeđivanja budžetskih sredstava.

Problemje nastao s obzirom na to da 60 odsto budžeta potiče od akciza na naftu.

"Ukoliko se ostvare očekivanja pojedinih analitičara da će prosječna cijena nafte po barelu na svjetskom tržištu 2015. biti oko 70 dolara, budžet Alžir biće uskraćen za 30 odsto poreskih sredstava od naftnih akciza", tvrdi bivši alžirski ministar i nekadašnji direktor nacionalne naftne kompanije Sonatrak, Abdelmađid Atar, prenosi list Puan.

Imajući u vidu da 96 odsto alžirskog izvoza predstavlja izvoz nafte, pad cijena nafte duboko potresa ovu sjevernoafričku zemlju koja od sticanja nezavisnosti od Francuske, 1962. godine, nije uspjela da ekonomiju učini raznovrsnijom, tako da gotovo u potpunosti zavisi od izvoza nafte, ocjenjuje list.

Tokom posljednjih 11 mjeseci, prihodi od naftnih akciza su smanjeni za 1,84 odsto odnosno sa 57,23 milijarde dolara na 56,2 milijarde dolara.

Atar tvrdi da je aktuelan pad kursa nafte znak za uzbunu, predviđajući katastrofalanu situaciju za alžirsku ekonomiju ukoliko cijena nafte po barelu padne ispod 60 dolara.

On smatra da bi Fond poreske regulative osnovan 2010. mogao bi da bude ispražnjen u narednih par godina tako da bi se Alžir mogao naći u velikom problemu.

Alžirska vlada je najavila oštre mjere poreske politike kako bi popunila budžet za narednu godinu koji će ostati uskraćen za pozamašnu sumu zbog pojeftinjena nafte.

Keli Mai, ministar zadužen za odnose sa parlamentom, izjavio je da će planiranih 60 miliona dolara od poreskih prihoda u 2015. biti obezbijeđeni bez obzira na pad cijene nafte zahvaljući poštenim mjerama poreske politike.

Najveći teret tih mjera podnijeće preduzeća i alžirska administracija.

Bonus video: