Duvačke orkestre na indijskim svadbama mijenjaju DJ-evi

Novi trendovi ostavljaju muzičare bez ionako slabih, neredovnih prihoda, izmorenih beskonačnim putovanjima i prekovremenim radnim satima
0 komentar(a)
Indija brak, Foto: Shutterstock
Indija brak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.12.2014. 12:22h

Sezona vjenčanja u Indiji koja u zimskim mjesecima donosi najviše posla tradicionalnim duvačkim orkestrima, nije više tako siguran izvor prihoda za indijske muzičare.

Nekada obavezan dio svakog vjenčanja u Indiji, duvački orkestri (bras bend) polako postaju dio istorije, pošto mladi i bogatiji parovi, ljubitelji moderne elektronske muzike, sve češće biraju di-džejeve umjesto žive muzike.

Novi trendovi ostavljaju muzičare bez ionako slabih, neredovnih prihoda, izmorenih beskonačnim putovanjima i prekovremenim radnim satima.

Dirigent Šanavaz Ali, koji svira i nekoliko instrimenata, kaže da poslije 35 godina sviranja u različitim orkestrima nema nikakvu ušteđevinu.

"Nema budućnosti za profesiju muzičara u orkestru", kaže Ali, koji je svojoj djeci savjetovao da se bave drugim poslovima.

Većina članova oko 100 svadbenih bendova koji rade u i okolini Delhija živi u selima u susjednoj državi Utar Pradeš, odakle autobusom ili vozom putuju do kuće mladoženje. Kada muzikom isprate mladoženju do mjesta gdje se održava svadba, orkestar čeka kraj slavlja da isprati mladi bračni par.

Muzičari uglavnom potpisuju ugovor s vlasnikom benda za platu od 1.000 dolara godišnje, a van sezone svadbi, koja traje oko 90 dana godišnje, rade na selu kao građevinski ili poljoprivredni radnici.

Trubač Rais Ahmed kaže da ostaje u bendu uprkos maloj plati jer je novac koji dobije za godišnji ugovor najveća pojedinačna zarada tokom godine.

Vlasnik jednog orkestra Sandžaj Šarma kaže da su se vremena promijenila i da danas svadbe traju danima i da, osim u dijelu kada stiže mladoženja, mladi žele da igraju uz najnovije hitove pop i elektronske muzike koju pušta di-džej.

Neki bendovi su čak pokušali da angažuju di-džejeve, ali je to bio neuspješan spoj.

Bonus video: