Šta je Obama dobio na poklon od svjetskih lidera?

Obama je dobio iz Perua mnogo vaza, slika i skulptura, britanski premijer poslao mu je CD najprodavanijih britanskih hitova, iz Senegala je stigao ručno pravljen doboš, iz Tanzanije zebrina koža, a Putin MU JE poslao porcelanske tanjire
52 pregleda 0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.12.2014. 11:27h

Protokolarno odjeljenje američkog Stejt departmenta u vrijeme novogodišnjih praznika ima zadatak sličan Djeda Mrazu - da izabere i spakuje desetine poklona koje će predsjednik SAD poslati zvaničnicima drugih zemalja, ali i da popiše sve što stigne na adresu Bijele kuće, piše AFP.

"Pripremanje poklona je umjetnost koja ima korijene u dalekoj istoriji, i mnogi zvaničnici ozbiljno ga shvataju, tako da moramo da budemo spremni na sve okolnosti", rekao je agenciji jedan zvaničnik Stejt departmenta.

Zahvaljujući detaljnom popisu, ko želi, može da sazna šta su na poklon dobili predsjednik SAD Barak Obama, potpredsjednik Džozef Bajden, američki državni sekretar Džon Keri i njihove supruge.

Tako se zna da je 2013. godine supruga američkog predsjednika Mišel Obama od kraljice Bruneja dobila minđuše, prsten i ogrlicu od bijelog zlata sa žutim safirima i dijamantima, čija je ukupna vrijednost procijenjena na 71.000 dolara.

Iste godine Barak Obama dobio je iz Perua mnogo vaza, slika i skulptura, britanski premijer Dejvid Kemeron poslao mu je CD najprodavanijih britanskih hitova, iz Senegala je stigao ručno pravljen doboš, iz Tanzanije zebrina koža, a ruski predsjednik Vladimir Putin poslao mu je porcelanske tanjire.

Mišel Obama je od bivše prve dame Francuske Valeri Trirvajler dobila srebrne minđuše s plavim kristalom i knjigu čuvenog francuskog kuvara Alena Dikasa, a ukupna vrijednost poklona bila je 435 dolara.

Ako se procijeni da pokloni vrijede više od 375 dolara, oni automatski postaju vlasništvo američke države, a ako želi, onaj ko ih je dobio, može ih otkupiti po tržišnoj cijeni.

Tako je bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton potrošila 970 dolara da bi zadržala ogrlicu od crnih bisera koju joj je poklonila mjanmarska liderka opozicije i dobitnica Nobelove nagrade Aung San Su Ći.

Supruga Džona Kerija Tereza otkupila je nakit od srebra i korala, čija je vrijednost 425 dolara, a dobila ih je od jemenskog predsjednika Abed Rabo Mansur Hadija.

Iako su poznati detalji o poklonima koje dobijaju američki zvaničnici, vrijednost onoga što oni poklanjaju liderima drugih zemlja - gotovo je državna tajna.

Ipak, u Stejt departmentu pažljivo se vodi lista poklona koji se šalju u druge zemlje, kako neki svjetski zvaničnik ne bi dva puta dobio isti poklon, što bi bio pogrešan diplomatski potez.

Pogrešan izbor poklona neoprostiva je greška, koju 2009. godine nije izbjegao Barak Obama. Mediji ga tada nisu štedjeli, pošto je bivšem britanskom premijeru Gordonu Braunu poklonio paket DVD-a sa 25 američkih filmova koji su obilježili istoriju kinematografije, ali u formatu koji nije kompatibilian za tržište Velike Britanije.

Bonus video: