Preminuo najstariji muškarac na svijetu

Japanac je nadživio suprugu i troje od petoro djece
3478 pregleda 4 komentar(a)
Nonaka, Foto: Reuters
Nonaka, Foto: Reuters

Najstariji čovjek na svijetu Masazo Nonaka umro je danas u 114. godini, javili su japanski mediji. Njegova porodica kazala je da je Masazo Nonaka preminuo mirno u snu u svojoj kući u gradu Ashoro.

Rođen je 25. jula 1905. godine, a odrastao je u velikoj porodici koja je vodila gostionicu koju sada vodi njegova unuka. Nadživio je suprugu i troje od petoro djece.

“Šokirani smo gubitkom velike figure u našim životima. Juče je bio dobro, kao i obično se ponašao i danas ga već nema ”, rekla je njegova unuka Juko.

Nonaka je imao šestro braće i jednu sestru. Oženio se 1931. godine, a u braku su on i supruga imali petero djece. Dok je bio u penziji obožavao je gledati sumo rvanje i jesti slatkiše.

Inače, Japan je jedna od zemlja koja je bila dom nekoliko najstarijih ljudi na svijetu. Među njima je bio i Jiroemon Kimura, najdugovječniji čovjek na planeti koji je umro ubrzo nakon 116. rođendana 2013. godine.

Ginis je zvanično priznao Nonaku kao najstarijeg živog čovjeka nakon smrti Španca Fransiska Nunjesa Olivera koji je preminuo prošle godine, podsjeća Klix.ba.