Ministar odbrane: Hamas ne želi vojni sukob s Izraelom

Izraelska vojska potvrdila je da je sprovela vazdušni napad poslije snajperske vatre na vojnike, koji su patrolirali na izraelskoj strani na granici s Pojasom Gaze. U tom incidentu je teško povređen jedan izraelski vojnik
0 komentar(a)
Izrael, Palestina, Foto: Reuters
Izrael, Palestina, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.12.2014. 16:56h

Palestinski radikalni pokret Hamas, koji je na vlasti u Pojasu Gaze, ne želi vojni sukob s Izraelom, uprkos nekoliko nedavnih incidenata, izjavio je danas u Jerusalimu izraelski ministar odbrane Moše Jalon.

"Hamas ne želi vojnu eskalaciju, što smo vidjeli na terenu, jer hapsi one koji pucaju prema Izraelu, među kojima su članovi Islamskog džihada koje finansiraju Iran i organizacije Islamskog džihada u svijetu", rekao je Jalon za izraelski državni radio.

Izraelski ministar je rekao da Hamas nije odgovorio na napad izraelske vojske juče na južni dio Pojasa Gaze u kojem je poginuo jedan član Hamasa.

Izraelska vojska potvrdila je da je sprovela vazdušni napad poslije snajperske vatre na vojnike, koji su patrolirali na izraelskoj strani na granici s Pojasom Gaze. U tom incidentu je teško povređen jedan izraelski vojnik.

To je bio prvi izraelski napad na palestinsku enklavu od kraja rata, koji je bio u julu i avgustu u Pojasu Gaze i tokom kojeg je poginulo 2.200 Palestinaca i 72 Izraelca.

Jalon je, međutim, izrazio rezervu prema nastavku direktnih mirovnih pregovora u Kairu između Hamasa i Izraela.

"Već smo rekli da nije izvjesno da će pregovori biti nastavljeni. Važno je šta se dešava na terenu i da li se primjenjuje prekid vatre", zaključen 26. avgusta, dodao je izraelski ministar.

Pregovori predviđeni da budu nastavljeni polovinom novembra, za sada su zamrznuti.

Bonus video: