Smrtna kazna zbog nepodesnog teksta o proroku Mohamedu

Izricanje smrtne kazne publika u sudu pozdravila je uzvicima, dok su na ulicama vozači u automobilima pritiskali sirene u znak odobravanja
6 komentar(a)
injekcija, smrtna kazna, Foto: Inquisitr.com
injekcija, smrtna kazna, Foto: Inquisitr.com
Ažurirano: 25.12.2014. 13:16h

Sud u Mauritaniji izrekao je prvu smrtnu kaznu od 1960. godine za otpadništvo od islamske vjere, a obrazloženje suda je da osuđeni nije iskazao dužno poštovanje prema proroku Muhamedu.

Osuđeni Mohamed Čeik Ould Mohamed (30) onesvijestio se u sudnici pošto mu je saopštena presuda suda u Nuadibuu, gradu na sjeverozapadu ove afričke zemlje.

Njemu su stražarili pomogli da dođe sebi, pa su ga prebacili u zatvorsku ćeliju, prenosi AFP.

Mohamed, koji se od 2. januara nalazio sve vrijeme u zatvoru, negirao je krivicu za optužbe koje su mu stavljene na teret.

Sudija je rekao optuženom da je osuđen jer u svom tekstu, koji je objavljen na nekoliko internet stranica u zemlji, nije iskazao dužno poštovanje prema proroku Muhamedu.

On je, prema mišljenju suda, doveo u pitanje odluke proroka i njegovih sljedbenika u svetim ratovima.

Lokalne islamske organizacije su saopštile da je ovo prvi put da se u zemlji objavi kritički tekst o islamu.

Izricanje smrtne kazne publika u sudu pozdravila je uzvicima, dok su na ulicama vozači u automobilima pritiskali sirene u znak odobravanja.

Šerijatski zakoni su na snazi u Mauritaniji, ali se najstrože kazne, poput šibanja osuđenika, rijetko primjenjuju od 1980, a smrtna kazna nije izvedena od 1987. godine i sudovi su je izricali po optužbama za ubistva i terorizam.

Bonus video: