El Naimi: OPEC nije odgovoran za pad cijena nafte

Zemlje OPEC-a su već najavile da nemaju namjeru da obustave proizvodnju sirove nafte, što su potvrdili i ministri Kuvajta i Emirata.
1 komentar(a)
Norveška, nafta, Foto: Shutterstock
Norveška, nafta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.12.2014. 10:01h

Širenje zabluda i spekulacija doprinijelo je padu cijene nafte na svjetskom tržištu 40 odsto i za to nijesu odgovorne zemlje članice Organizacije zemalja izvoznica tog energenta (OPEC), saopštio je ministar za naftu Saudijske Arabije, Ali el Naimi.

On je odbacio tvrdnje da iza pada cijene nafte stoji saudijska zavjera da se obori cijena tog energenta zbog političkih ciljeva.

Zemlje OPEC-a su već najavile da nemaju namjeru da obustave proizvodnju sirove nafte, što su potvrdili i ministri Kuvajta i Emirata.

Naimi je kazao da ako proizvođači nafte van OPEC-a žele da ograniče proizvodnju "crnog zlata" mogu to slobodno da učine.

"Mi nećemo obustaviti proizvodnju, sigurno to neće učiniti Saudijska Arabija", rekao je Naimi. Ministar nafte Kuvajta Ali el Omer rekao je da OPEC nema potrebu da smanji proizvodnju i da neće razmatrati sazivanje hitnog sastanka.

OPEC je u novembru odlučio da nastavi da proizvodi 30 miliona barela nafte dnevno, ostavivši tržištu da se samo izbalansira i ne želeći da preduzme nikakvu akciju. Saudijska Arabija, najveći svjetski proizvođač nafte, do sada je uglavnom svojom proizvodnjom podržavala kretanje cijena tog energenta na svetskom tržištu.

Odluka da ovog puta ne interveniše pokrenula je teorije zavjera, uključujući i tu da OPEC želi da potkopa američki razvojni bum u industriji uljnih škriljaca, kao i da postoji politička zavjera da se smanje prihodi od nafte koje su zaradili Rusija i Iran.

Naimi je rekao da politika ne igra nikakvu ulogu u naftnim odlukama njegove zemlje i dodao da ni on nije srećan zbog pada cijene nafte.

"Tekuće cijene ne ohrabruju investicije u bilo koji oblik energije, ali stimulišu globalni ekonomski rast, što će na kraju dovesti do povećanja globalne potražnje i usporavanja u rastu zaliha", rekao je Naimi. Nezavisno od toga, generalni sekretar OPEC-a, Abdulah el Badri, rekao je da se nada oporavku cijene nafte do kraja naredne godine.

Bonus video: