CILJANE IRANSKE METE U SIRIJI

Sirija oborila više od 30 izraelskih krstarećih raketa

Rusi saopštili da su četiri sirijska vojnika poginula u napadima
2093 pregleda 4 komentar(a)
Napad u Siriji, Foto: Reuters
Napad u Siriji, Foto: Reuters

Ruski odbrambeni kontrolni centar saopštio je danas da su četiri sirijska vojnika poginula, a šestoro je ranjeno u izraelskom napadu koji je rano jutros potvrdila izraelska vojska, rekavšii da su ciljane iranske mete u Siriji, prenose izraelski mediji.

Sirijska protivvazdušna odbrana uništila je više od 30 krstarećih raketa i navođenih bombi, dodao je ruski centar.

Sirijska opservatorija za ljudska prava navela je, međutim, da je u izraelskim udarima na pozicije iranskog saveznika u Siriji u noći između nedjelje i ponedjeljka poginulo najmanje 11 boraca, uključujući dva Sirijca, preneo je Frans pres.

"Počeli smo da napadamo ciljeve iranskog Kudsa na sirijskoj teritoriji. Upozoravamo sirijske vojne snage protiv pokušaja da nanesu štetu izraelskim snagama ili teritoriji", navedeno je u izraelskom vojnom saopštenju kakvo se inače rijetko objavljuje, prenio je AP.

Iranske vojne mete su napadnute nakon napada kraj Međunarodnog aerodroma Damask. Taj napad je izveden po danu, što je takođe rijetkost. Potom je izraelska raketna odbrana presrela raketu iz Sirije nad Golanskom visoravni.

U pomenutom saopštenju se navodi da je vojska pogodila oko deset meta, uključujući skladišta na aerodromu i na drugim lokacijima, mesto gdje su iranske obaveštajne snage i iranski centar za obuku na jugu.

Sve do sada Izrael se uglavnom uzdržavao od javnog priznanja svojih tajnih vojnih operacija u susjednoj Siriji kako bi izbjegao veliko miješanje u građanski rat koji traje osam godina, podsjeća američka agencija.

Sirijska vojska je rekla da je Izrael izveo intenzivne udare iz vazduha ispaljujući navođene rakete ubrzo nakon jednog sata poslije ponoći, ali je dodala da je sirijska protivvazdušna odbrana uništila većinu raketa prije nego što su dospjele do svojih meta.

U nedjelju su sirijski državni mediji javili da je protivvazdušna odbrana odbila izraelski napad kraj aerodroma južno od Damaska i da je spriječeno da se postignu ciljevi. Kako je navedeno, Izrael je ispalio šest raketa kraj aerodroma od kojih je pet oboreno, a jedna je skrenuta na prazno poljoprivredno zemljište.

Stanovnici glavnog grada Sirije čuli su eksplozije, vjerovatno zvuk vatre protivvazdušnih snaga. Izraelska vojska je prvobitno odbila da komentariše taj udar, ali je rekla da je raketa ispaljena iz Sirije presretnuta izraelskim odbrambenim sistemom "Gvozdena kupola".

Izraelski borbeni avioni koristili su vazdušni prostor Libana da izvedu udare duboko u Siriji, uključujući skladište oružja na aerodromu Damask početkom januara, naveli su sirijski državni mediji.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je nedavno potvrdio da je Izrael napao stotine meta u Siriji povezanih s Iranom ili libanskim ekstremističkim Hezbolahom ukjučujući skladište oružja prije dvije nedjelje.

Iran i Hezbolah bore se na strani sirijske vojske u građanskom ratu.

"Imamo definisanu politiku da nanesemo štetu iranskom utvrđivanju u Sriji i da povrijedimo svakoga ko pokušava da povrijedi nas", rekao je Netanjahu.

Preporučujemo za Vas