OSTALA JOŠ TRI

Očišćen prvi reaktor u Fukušimi

Cunami, koji je uslijedio nakon snažnog zemljotresa jačine 9 stepeni Rihtera, 11. marta 2011, uništio je sistem za hlađenje elektrane i doveo do topljenja reaktora 1, 2 i 3
100 pregleda 0 komentar(a)
Fukušima, Foto: Reuters
Fukušima, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.12.2014. 13:53h

Prvi od četiri reaktora u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči, koja je teško oštećena u zemljotresu i cunamiju 2011, očišćen je od nuklearnog goriva.

Ukupno 1.535 radioaktivnih šipki je izvučeno iz reaktora nakon operacije koja je trajala godinu dana, saopštio je portparol Tokijske električne kompanije (TEPCO), a prenio AFP.

Ranije danas, prefekturu Fukušima pogodio je zemljotes jačine 5,9 stepeni po Rihteru, a prema pisanju japanskih medija nije dato upozorenje na opasnost od cunamija.

Nakon zemljotresa nisu uočene nikakve nepravilnosti u oštećenoj nuklearki Daiči i drugoj nuklearki Daini u Fukušimi, rekao je portparol.

Direktor elektrane Akira Ono rekao je novinarima da je završetkom radova na reaktoru 4 postavljen kamen temeljac, ali da će se oni nastaviti.

Procjene su da će radovi na nuklearnoj elektrani Fukušima trajati decenijama.

Cunami, koji je uslijedio nakon snažnog zemljotresa jačine 9 stepeni Rihtera, 11. marta 2011, uništio je sistem za hlađenje elektrane i doveo do topljenja reaktora 1, 2 i 3.

TEPCO planira da ukloni šipke iz ostalih oštećenih reaktora prije izvlačenja istopljenog goriva, navela je francuska agencija.