Šta se dešava na finansijskoj sceni: U posljednjih 19 mjeseci "u smrt otišla" 52 bankara

4 komentar(a)
Biznismen, smrt, Foto: Shutterstock
Biznismen, smrt, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.12.2014. 20:57h

Na svjetskoj finansijskoj sceni vlada velika misterija zašto su čak 52 vrhunska bankara poginula ili se ubila u posljednjih 19 mjeseci.

Samo ove godine ubilo se ili je poginulo 37 vrhunskih bankara, odnosno trojica svaki mjesec, prenosi portal biznis.ba.

Serija samoubistava je počela u martu 2013. godine kada se skokom kroz prozor ubio David Rosi, direktor u banci Monte dei Paschi.

Mjesec i po zatim ubio se Vilijam Vejgud menadžer u HSBC Banci, koji je skočio iz voz

Šokantna je bila smrt američkog bankara Šona D. Milera, koji je pronađen sa prerezanim grkljanom u svom kupatilu 18. novembra ove godine.

Dva posljednja primjera dogodila su se u Belgiji i u Velikoj Britaniji, pa je početkom novembra u Belgiji nestao Gert Tak koji je u jednoj velikoj banci vodio račune bogatih.

Nakon mjesec dana policija je njegovo tijelo pronašla na plaži u Ostendeu, a na njemu nije bilo nikakvih tragova nasilja. Iako se nagađa da je možda želio da pobjegne sa novcem svojih klijenata, njegove kolege odbacuju takve teorije.

I na kiraju osvanula je vijest prije nedjelju dana da je londonski investicioni bankar Skot Jang pronađen naboden na ogradu ispred zgrade u kojoj je živio.

Na brojnim blogovima i na internet portalima već se raspreda o teorijama zavjere i o misteriji koja obavija smrti ovih bankara.

Kako pišu mediji toga je, doduše, bilo i 2008. godine na početku velike krize, ali su mahom bila samoubistva.

Bonus video: