ID: Ubijena djevojka porijeklom iz BiH

"Nedavno smo dobili informaciju o dvije 15-ogodišnje djevojke iz Austrije, bosanskog porijekla. Njihove porodice, kao i tajne službe dvije zemlje tragaju za njima. One su regrutovane od strane Islamske države. Jedna je ubijena u borbama u Siriji, a druga je nestala"
6 komentar(a)
Islamska država, Foto: Beta-AP
Islamska država, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 18.12.2014. 08:34h

Jedna od dvije maloljetne državljanke Austrije porijeklom iz BiH koje su otišle u Siriju kako bi se borile na strani Islamske države poginula je u Siriji.

Kako je naveo ekspert Komiteta za borbu protiv terorizma Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija David Šaria, jedna djevojka je ubijena, a druga je nestala.

"Nedavno smo dobili informaciju o dvije 15-ogodišnje djevojke iz Austrije, bosanskog porijekla. Njihove porodice, kao i tajne službe dvije zemlje tragaju za njima. One su regrutovane od strane Islamske države. Jedna je ubijena u borbama u Siriji, a druga je nestala", naglasio je Šaria.

Za sada nema potvrde o pogibiji jedne od dvije djevojke, a Ministarstvo spoljnih poslova Austrije poručuje da ne komenratiše pojedinačne slučajeve.

Samra K. i Sabina S, čiji su roditelji izbjeglice iz Bosne, su u aprilu pobjegle iz porodičnog doma u Beču i uputile se u Siriju.

Prije nekoliko nedjelja je jedna od djevojaka dala intervju francuskim medijima u kojem je govorila o svom životu u Siriji, tvrdeći da uživa veće slobode nego na zapadu.

Djevojke je prema tvrdnjama austrijskih medija "radikalizovao" Mirsad Omerović koji je propovijedao pod imenom Ebu Tejma u jednoj bečkoj džamiji.

Omerović je uhapšen u akciji austrijske policije protiv radikalnih islamista koji su optuženi za regrutovanje boraca i finansiranje Islamske države.

Bonus video: