Hoće li biti teško sačuvati autentičnost Kube?

Mnogi turistički radnici se pitaju da li će sada Kuba izgubiti svoju individualnost. Jer, svi su saglasni - to je zemlja koja kao da je zamrznuta u vremenu
68 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2014. 10:19h

Bilo je to svojevremeno idealno mjesto za Amerikance koji su tragali za osunčanim plažama, kockarnicama i zabavom do kasno u noć. Ali, kubanska revolucija koju je vodio Fidel Kastro, kao i nadolazeći embargo Hladnog rata, potpuno su izolovali tvu ostrvsku državu.

Američka vlada je prekinula sve diplomatske odnose sa Kubom 1961. godine kad se Kuba priklonila tadašnjem Sovjetskom Savezu i nacionalizovala sve kompanije u američkom vlasništvu.

Uslijedio je trgovinski embargo 1962. godine, koji je ostao na snazi sve do danas. Odnos između SAD i Kube je postao hladan, a Amerikancima je zabranjeno da posjećuju tu zemlju.

Rezultat embaga je bio taj da je Kuba ostala zamrznuta u vremenu, relikt nekog drugog doba i suočena sa teškom nestašicom nafte, hrane i robe široke potrošnje.

"Došlo je vrijeme da se raskinu okovi prošlosti"

Ali, američki predsjednik Barak Obama napravio je juče istorijski potez, najavivši ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kubom i objavljujući kraj američkoj zastarjeloj percepciji tog ostrva, te objavivši kraj poluvjekovnom neprijateljstvu.

"Ovih 50 godina je pokazalo da izolacija nije funkcionisala", izjavio je juče Barak Obama i dodao da je vrijeme za novi pristup.

Kubanski predsjednik Raul Kastro smatra da ove dvije zemlje još imaju duboke razlike na području ljudskih prava i spoljne politike, ali da moraju da nauče da žive zajedno.

Američkim turistima će i dalje biti zabranjeno da posjećuju Kubu, ali se otvaraju vrata boljem i uspješnijem turizmu.

Mnogi turistički radnici se pitaju da li će sada Kuba izgubiti svoju individualnost. Jer, svi su saglasni - to je zemlja koja kao da je zamrznuta u vremenu.

Australijski turoperator Intrepid Travel je jedan od vodećih na Kubi skoro 10 godina. Njihova uprava smatra da će biti veoma zahtjevan zadatak sačuvati autentičnost Kube.

"Ova jedinstvena zemlja je kao ni jedna druga destinacija na svijetu. Potpuno je autentična i specifična po svojoj kulturi, ljubaznim domaćinima, sačuvanoj istoriji i raznolikoj okolini. U jednom trenutku naći ćete se na plaži ispijajući rum, a u drugom trenutku plešete sa lokalnim stanovnicima u zadimljenom baru u Havani", iskustvo je iskusnih turističkih agenata.

Zato, ukoliko Kubu dosad niste posjetili, možda je krajnje vrijeme da to učinite ukoliko je želite doživjeti onakvu kakva zapravo jeste.

Dnevnik.hr

Galerija

Bonus video: