Sud u Zimbabveu: Gašenje interneta je ilegalno, Vlada da omogući pristup

Vlada Zimbabvea je onemogućavala pristup internetu, usred višednevnog nasilnog obračuna s demonstrantima koji protestuju zbog povećanja cijene goriva za više od 100 odsto
209 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta u glavnom gradu Zimbabvea, Harareu, Foto: Reuters
Sa protesta u glavnom gradu Zimbabvea, Harareu, Foto: Reuters

Viši sud Zimbabvea naredio je Vladi da u potpunosti obnovi pristup internetu u toj zemlji.

Sud je presudio da je prošlonedjeljno gašenje interneta bilo ilegalno jer ministar bezbjednosti koji je to naredio nema ovlašćenja da izda takvu direktivu.

Takvo naređenje može da izda jedino predsjednik Zimbabvea Emerson Mnangagva, naveo je sud.

Vlada Zimbabvea je onemogućavala pristup internetu tokom većeg dijela prošle nedjelje, usred višednevnog nasilnog obračuna s demonstrantima koji protestuju zbog povećanja cijene goriva za više od 100 odsto.

Pristup internetu bio je moguć tokom vikenda, ali je Vlada onemogućila korišćenje društvenih mreža i aplikacija kao što su Fejsbuk, Tviter i Vocap.

Policija Zimbabvea optužila je danas lidera najvećeg sindikata u zemlji Džafeta Moja za subverziju zbog njegove uloge u organizovanju prošlonedjeljnog nacionalnog štrajka za koji Vlada tvrdi da je prerastao u nerede.

Po izbijanju nasilnih protesta Vlada je započela obračun s demonstrantima u kojem je, prema navodima grupa za zaštitu ljudskh prava, ubijeno 12 osoba.

Više od 600 demonstranata je uhapšeno.

Bonus video: