Premijer Japana obećava nastavak reformi

Velika većina će Abeu omogućiti da savlada otpor u gornjem domu parlamenta, ali ne i moćnih birokrata koji se protive reformama potrebnim za revitalizaciju japanske ekonomije
0 komentar(a)
Šinzo Abe, Foto: Beta/AP
Šinzo Abe, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.12.2014. 11:19h

Premijer Japana Šinzo Abe je, dan poslije ubjedljive pobjede na parlamentarnim izborima, obećao danas da će nastaviti da sprovodi ekonomske i političke reforme.

Njegova Liberalno-demokratska partija je na izborima u nedjelju osvojila 291 poslaničko mjesto i s koalicionim parterom budističkom strankom Komei imaće dvotrećinsku većinu u Predstavničkom domu.

Velika većina će Abeu omogućiti da savlada otpor u gornjem domu parlamenta, ali ne i moćnih birokrata koji se protive reformama potrebnim za revitalizaciju japanske ekonomije.

"Uzećemo energiju, snagu i podršku koju smo dobili od glasača i čvrsto i direktno ćemo nastaviti napred", rekao je Abe na konferenciji za novinare i dodao da ih i dalje čeka "planina teških problema" koje treba riješiti.

Japanski poslodavci i poljoprivrednici se protive mnogim najavljenim mjerama.

Japan bi mogao mnogo da dobije unaprijeđenjem proizvodnje kroz reforme rada i poboljšanje uslova poslovanja za strane kompanije, ali takve inicijative do sada nisu donijele mnogo rezultata.

Podrška u parlamentu će omogućiti Abeu da nastavi s realizacijom nekih dugoročnih političkih ciljeva, kao što je revizija pacifističkog ustava kako bi japanskoj vojsci dao veću ulogu i ograničio slobodu govora i izražavanja ako narušavaju javni interes.

Javnost je takođe nepovjerljiva kada je u pitanju namjera Liberalno-demokratske partije da ponovo pokrene nuklearne elektrane, koje ne rade od kada su zemljotres i cunami izazvali nuklearnu katastrofu u Fukušimi u martu 2011.

Abe je izjavio da će njegov prioritet ostati ekonomija, koja je poslije povećanja poreza u aprilu ponovo upala u recesiju.

U planu je reforma tržišta rada i osiguranje transpacifičkog sporazuma o trgovini, kojem se snažno protive moćni farmaceutski i medicinski lobiji.

Abe je priznao da će biti potrebna jaka "politička volja" da se reformiše poljoprivredni sektor i ukinu restrikcije kako bi se omogućio razvoj novih industrija.

Bonus video: