Cijene nafte ispod 63 dolara

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) snizila je procjene rasta potražnje u narednoj godini, za 230 hiljada barela dnevno, na 900 hiljada barela dnevno, zbog očekivane slabije potražnje u Rusiji i drugim zemljama izvoznicama
2 komentar(a)
krivulja, Foto: Shutterstock
krivulja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.12.2014. 15:39h

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima i na kratko dotakle najniže vrijednosti od sredine 2009. godine.

Cijena barela nafte u Londonu pala je 54 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 63,14 dolara. Na kratko je dotakla i najnižu vrijednost od sredine 2009. godine, od 62,75 dolara.

Na američkom tržištubarelom se trgovalo po 74 centa nižoj cijeni od 59,21 dolara. Na kratko se ciena spustila i na samo 58,8 USD, takođe najnižu vrijednost od jula 2009. godine, prenosi SEEbiz.

Samo u ovoj sedmici cijene na londonskom tržištu pale su oko devet odsto, a u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) deset odsto, pritisnute između ostalog ponovljenim signalima Saudijske Arabije da neće smanjivati proizvodnju uprkos obilnom snabdijevanju i zahtjevima siromašnijih članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Tržišta su već mjesecima fokusirana na obilno snabdijevanje, zbog proizvodnje nafte iz škriljca u SAD-u i to u uslovima slabe potražnje.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) snizila je procjene rasta potražnje u narednoj godini, za 230 hiljada barela dnevno, na 900 hiljada barela dnevno, zbog očekivane slabije potražnje u Rusiji i drugim zemljama izvoznicama.

Ujedno su prognozirali da će proizvodnja zemalja van OPEC-a dodatno pogoršati zasićenost tržišta.

Nove prognoze IEA nadovezale su se na OPEC-ovo sniženje prognoze potražnje u narednoj godini.

"Izvještaj se nadovezuje na trend sniženja procjena. Tržište je već snažno reagovalo na sniženje prognoza OPEC-a i fokusira se samo na negativne faktore", rekao je Hans van Cleef iz amsterdamskog ABN Amroa.

U takvoj situaciji članice OPEC-a pokušavaju da sačuvaju svoj tržišni udio pa je tako Kuvajt snizio službenu prodajnu cijenu sirove nafte za azijske kupce za januar za 3,95 dolara po barelu.

Odvojeno je OPEC na internet stranicama objavio da je cijena barela korpe njegove nafte u četvrtak iznosila 60,35 dolara, što znači da je pala jedan USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Bonus video: