Međunarodni sud: Libija da izruči Gadafijevog sina

Iako Gadafijevog sina drži libijska milicija u sjevernoj oblasti Zintan, koja djeluje izvan međunarodno priznate vlasti, MKS je u maju saopštio da Tripoli mora da ga preda
59 pregleda 0 komentar(a)
Saif al-Islam Gadafi, Foto: Rojters
Saif al-Islam Gadafi, Foto: Rojters
Ažurirano: 10.12.2014. 19:46h

Međunarodni krivični sud saopštio je da je Libija prekršila obavezu da preda Seifa al-Islama, sina ubijenog libijskog vođe Moamera el Gadafija.

Sud je odlučio da se s tim pitanjem obrati Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

"Vijeće je mišljenja da Libija nije ispoštovala zahtjev suda za saradnjom i uputilo je ovo pitanje Savjetu bezbjednosti", navodi se u saopštenju suda.

Seif al-Islam predmet je pravnog spora između Tripolija i MKS oko mjesta gdje bi trebalo da mu se sudi, po optužbama da je naredio krvavi obračun sa učesnicima protesta 2011, u kojima je svrgnut i ubijen njegov otac. Iako Gadafijevog sina drži libijska milicija u sjevernoj oblasti Zintan, koja djeluje izvan međunarodno priznate vlasti, MKS je u maju saopštio da Tripoli mora da ga preda. U saopštenju MKS se navodi da je sud svjestan "ozbiljnih poteškoća sa kojima se Libija trenutno suočava". Libija ima dvije vlade i parlamente koji se nadmeću za legitimitet otkako je grupa Libijska zora zauzela Tripoli u avgustu, postavila vladu i primorala međunarodno priznatog premijera Abdulaha al-Tinija da pobjegne na istok zemlje.

Bonus video: