Kina: Doživotni zatvor za bivšeg zvaničnika vlade iako je priznao zločin

Prve optužbe protiv Lija iznio je u decembru 2012. u svom blogu novinar Luo Čangping, tada zamjenik glavnog urednika poslovnog časopisa Cajđing
0 komentar(a)
Euro, novac, korupcija, Foto: Shutterstock
Euro, novac, korupcija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.12.2014. 09:44h

Bivši visoki zvaničnik Kine Liju Tienan osuđen je danas na doživotnu zatvorsku kaznu zbog uzimanja mita, u nastavku sveobuhvatne borbe kineskih vlasti protiv korupcije.

Tjenan, zamjenik šefa vladine Komisije za nacionalni razvoj i reforme, osuđen je zato što je od 2002. do 2012. primio 5,9 miliona eura od pet kompanija, među kojima petrohemijske i fabrike automobila, sopštio je sud u sjevernom gradu Langfangu, prenijela je agencija Sinhua.

Drugi detalji tog slučaja nijesu poznati, ali se zna da je Liju imao pristup osjetljivim informacijama i uticaj na politiku.

Liju koji je bio i direktor Nacionalne uprave za energetiku, dobio je maksimalnu kaznu, uprkos preporuci tužilaca za blažu presudu jer je priznao krivicu na suđenju u septembru.

Prve optužbe protiv Lijua iznio je u decembru 2012. u svom blogu novinar Luo Čangping, tada zamjenik glavnog urednika poslovnog časopisa Cajđing.

Tužilaštvo je saopštilo da je još 11 zaposlenih u komisiji pod istragom zbog sumnje da su umiješani u korupciju.

Kineski predsjednik Si Đinping pokrenuo je 2012. godine sveobuhvatnu borbu protiv korpucije u redovima Komunističke partije.

Jedan od nekada najviših partijskih zvaničnika, Džou Jongkang, penzionisani član Stalnog komiteta, izbačen je u subotu iz partije i uhapšen zbog niz optužbi, uključujući uzimanje mita i odavanje državnih tajni.

Bonus video: