Keri čeka izvještaj o torturi CIA

Komitet Senata za obavještajna pitanja trebalo bi da početkom naredne sedmice objavi prvi javni izvještaj o tehnikama koje koristi CIA na pritvorenim pripadnicima Al Kaide koji su zatočeni na tajnim lokacijama u Evropi i Aziji u godinama nakon terorističkih napada od 11. septembra 2001.
1 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.12.2014. 09:56h

Američki državni sekretar Džon Keri zatražio je da se "razmotri" trenutak kada će objaviti dugo očekivani izvještaj o tehnikama torture i ispitivanja CIA.

Zvaničnik koji nije želio da bude imenovan rekao je da je Keri nazvao šeficu senatskog komiteta za obavještajna pitanja Dajen Fajnstin kako bi razgovarali o implikacijama javnog objavljivanja izvještaja komiteta s obzirom na zapaljive situacije u raznim kriznim žarištima u svijetu, prenosi AP.

Zvaničnik je dodao da je podrška američke administracije objavljivanju izvještaja ostala nepromijenjena.

Komitet Senata za obavještajna pitanja trebalo bi da početkom naredne sedmice objavi prvi javni izvještaj o tehnikama koje koristi CIA na pritvorenim pripadnicima Al Kaide koji su zatočeni na tajnim lokacijama u Evropi i Aziji u godinama nakon terorističkih napada od 11. septembra 2001, navodi AP.

Bonus video: