SAD: Nestalo oko 100 ljudskih mozgova

Izgleda da je ukraden i mozak zloglasnog snajperiste Čarlsa Vitmena koji je 1966. godine ubio 16 ljudi, od čega je 11 ustrijelio pucajući s tornja Univerziteta Teksas, dok ga policija nije ubila
4 komentar(a)
mozak, Foto: Shutterstock
mozak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.12.2014. 10:12h

Neko je odnio stotinjak ljudskih mozgova iz zbirke Univerziteta Teksas u Ostinu, javili su jutros lokalni mediji.

Uprava Univerziteta kaže da je nestala polovina tegli s formaldehidom u kojima se čuvaju mozgovi.

Državna bolnica u Ostinu je prije 28 godina predala mozgove Univerzitetu radi "privremenog čuvanja", ali je laboratorija imala prostora za samo 100 tegli, te je još stotinak stavljeno u podrum Univerziteta, odakle su sada nestali.

Univerzitet je saopštio da će istražiti okolnosti nestanka dijela zbirke, s obzirom da se "obavezao da primjerke mozgova tretira sa poštovanjem", a koristi ih kao učilo.

Ostatak zbirke mozgova se sada premješta na bezbjednije mjesto i u toku je njihovo skeniranje magnetnom rezonancom, te će se tako nastali snimci ubuduće koristiti u nastavi i za istraživanje.

Po sporazumu s bolnicom, Univerzitet Teksas je morao da ukloni sve podatke na osnovu kojih bi se moglo utvrditi čiji su mozgovi u teglama.

Ipak, izgleda da je ukraden i mozak zloglasnog snajperiste Čarlsa Vitmena koji je 1966. godine ubio 16 ljudi, od čega je 11 ustrijelio pucajući s tornja Univerziteta Teksas, dok ga policija nije ubila.

Taj događaj je inspirisao režisera Pitera Bogdanoviča da snimi svoj prvi značajniji film "Mete" (1968).

Bonus video: