Barel nafte pao na manje od 70 dolara

„Na tržištu se još osjeća panika. Kada splasne, cijene će se u Londonu vjerovatno u kratkoročnoj perspektivi stabilizovati na 65 do 80 dolara za barel“, procijenio je analitičar Energy Aspects-a, Amrita Sen
3 komentar(a)
krivulja, Foto: Shutterstock
krivulja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.12.2014. 15:21h

Cijene barela sirove nafte pale su danas na međunarodnim tržištima blizu 70 dolara, nakon previranja koja je prouzrokovala prošlosedmična odluka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da zadrži proizvodnju na postojećem nivou.

Barel nafte na londonskom tržištu spustio se na samo 67,53 dolara, najniži nivo od oktobra 2009, da bi se zatim stabilizovala na 69,65 dolara. Cijena barela nafte u Londonu je u odnosu na prethodno zatvaranje bila u minusu 50 centi, prenosi SEEbiz.

Barel nafte na američkom tržištu pojeftinio je u istom iznosu na 65,65 dolara, nakon što je na kratko skliznuo na samo 63,72 dolara, najniži nivo od jula 2009. godine.

Cijene nafte u Londonu i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) padaju pet mjeseci uzastopno, što je najduži period njihovog pada od finansijske krize iz 2008. Samo od prošlogodišnjeg sastanka OPEC-a, na kojem su članice zadržale proizvodnju na 30 miliona barela dnevno, spustile su se više od 12 odsto.

„Na tržištu se još osjeća panika. Kada splasne, cijene će se u Londonu vjerovatno u kratkoročnoj perspektivi stabilizovati na 65 do 80 dolara za barel“, procijenio je analitičar Energy Aspects-a, Amrita Sen.

Analitičari Commerzbanka smatraju da je tržište još u potrazi za novom ravnotežom ispod 70 dolara za barel, što je malo neobično ako se uzme u obzir da će na sadašnjem cjenovnom nivou dobar dio proizvodnje nafte iz škriljca u SAD-u, ili bar dio te proizvodnje, biti neisplativ.

Cijene nafte su od juna pale oko 40 odsto, što su osjetile mnoge zemlje-proizvođači, prisiljene da revidiraju budžete za narednu godinu, kako bi u računice uključile niže cijene.

Odvojeno je naftna tržišta pritisnuo i novi slabi podatak iz kineske ekonomije. Tako je zvanični indeks menadžera nabavke (PMI) za proizvodni sektor skliznuo u novembru na 50,3 boda, signalizujući posustajanje aktivnosti u ogromnoj kineskoj industriji.

OPEC je odvojeno na internet stranama objavio da je cijena barela korpe njegove nafte u četvrtak iznosila 68,89 dolara, što znači da je pala 1,91 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Bonus video: