Rusija: Odluka u Fergusonu ukazuje na rasnu diskriminaciju u SAD

Hiljade Amerikanaca su prošle noći na ulicama od Sijetla na zapadnoj obali SAD, preko Čikaga i Los Anđelesa, sve do Njujorka na istočnoj obali protestovale zbog odluke da se ne podigne optužnica protiv bijelog policajca koji je u avgustu nenaoružanog mladog afroamerikanca u Fergusonu
7 komentar(a)
Protesti u Fergusoni zbog presude za ubistvo Majka Brauna, Foto: Reuters
Protesti u Fergusoni zbog presude za ubistvo Majka Brauna, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.11.2014. 19:35h

Visoki ruski zvaničnik izjavio je danas da protesti u SAD zbog odluke velike porote da ne podigne optužnicu protiv policajca bijelca koji je ubio nenaoružanog mladog afroamerikanca u Fergusonu ukazuje na rasnu diskriminaciju u toj zemlji.

"Rasna diskirminacija, rasne i etničke tenzije - to su vjerovatno najsnažniji izazovi za američku demokratiju, stabilnost i koheziju američkog društva", rekao je izaslanik ruskog ministarstva spoljnih poslova za ljudska prava Konsantin Dolgov.

Dolgov je dodao da događaji u Fergusonu i nekoliko drugih gradova pokazuju da je to veoma ozbiljan izazov za američko društvo i njegovu stabilnost, prenosi agecija TAS S.

Izjava Dolgova jedna je od najoštrijih reakcija zvaničnika iz drugih zemalja na nasilne proteste zbog odluke porote. Zvaničnici u većini drugih država su izbjegavali osjetljvost te teme, navodi agencija Asošijetid pres.

U Kini, gdje vlasti ne prihvastaju rado istrage o brutalnosti policije, državni mediji su izvještavali o neredima i odluci porote u Fergusonu, ali bez mnogo komentarisanja. Takođe djeluje da u Kini postoji nastojanje da se priguši rasprava na internetu o tim događajima, dodaje AP.

Hiljade Amerikanaca su prošle noći na ulicama od Sijetla na zapadnoj obali SAD, preko Čikaga i Los Anđelesa, sve do Njujorka na istočnoj obali protestovale zbog odluke da se ne podigne optužnica protiv bijelog policajca koji je u avgustu nenaoružanog mladog afroamerikanca u Fergusonu, predgrađu Sent Luisa.

Sinoćna odluka porote, mada očekivana, odmah je izazvala velike nemire u samom Fergusonu, gdje su desetine zgrada zapaljene kao i dva policijska vozila, a mnoge radnje opljačkane, naveo je danas šef policije Sent Luisa Džon Belmar i dodao da zgrade i dalje gore.

Demonstranti su uzvikivali "Nema pravde, nema mira!", a njihov broj se povećavao kako je vrijeme odmicalo. Drugi su poredili policiju s Kju Kluks Klanom i uzvikivali uvrede, prenose izvještači agencija Frans pres.

Policajac Daren Vilson je početkom avgusta ubio afroamerikanca Majkla Brauna što je izazvalo masovne, nasilne višenedeljne demonstracije afroameričkog stanovništva. Policija je odgovorila jačanjem nadzora, ali se stanje u Fergusonu od tada nije normalizovalo.

Bonus video: