Najavljena tužba protiv Harvarda: "Diskriminišu studente azijskog porijekla"

"Diskriminatorska politika za upis na fakultete je izričito zabranjena četvrtim amandamnom američkog Ustava i saveznim zakonima o građanskim pravima", navodi se u zajedničkom saopštenju studentskih organizacija
2 komentar(a)
Harvard, Foto: Shutterstock
Harvard, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.11.2014. 11:00h

Dva američka studentska udruženja saopštila su da će podnijeti tužbu protiv dva univerziteta - prestižnog Harvarda i univerziteta Čepel Hil u Sjevernoj Karolini, zbog navodne rasne diskriminacije.

"Harvard diskriminiše studente azijskog porijekla u korist manje kvalifikovanih bijelih, crnih i hispanoameričkih studenata", saopštila su sinoć dva studentska udruženja - Studenti za fer prijem (Students fo fair admišions) i Projekat o ravnopravnoj zastupljenosti (Project on Fair Representation).

Prema njihovim riječima, Harvard vodi "politiku diskriminacije", jer su tom univerzitetu prioritetni "bijeli, crni i hispano studenti od bolje kvalifikovanih azijskih studenata".

"Diskriminatorska politika za upis na fakultete je izričito zabranjena četvrtim amandamnom američkog Ustava i saveznim zakonima o građanskim pravima", navodi se u zajedničkom saopštenju studentskih organizacija.

Dodaje se da Harvard ne primjenjuje nove standarde koje je usvojio Vrhovni sud SAD 2013. godine, prema kojima "prijemni ispiti treba da se koriste kao neutralno rasno sredstvo u cilju postizanja različitosti" umjesto "politike pozitivne diskriminacije zasnovane na rasi".

Tužbu će podnijeti "visoko kvalifikovani studenti" koji nijesu primljeni na Harvard i Čepel Hil, koji sprovodi istu diskriminatorsku politiku kao i prestižni američki univerzitet, zaključuje se u zajedničkom saopštenju američkih studentskih udruženja.

Bonus video: