Jesu li se dogovorili Islamska država i Al Kaida: Prestaju sa sukobima i bore se protiv Kurda

Neimenovani zvaničnik sirijske opozicije rekao je da se sastanak održao 2. novembra u Atarebu, zapadno od Alepa, a da je susretu prisustvovalo sedam visokih vojnih lidera i da je sporazum sigurno postignut
3 komentar(a)
Islamska država, Al Kaida, Foto: Beta-AP
Islamska država, Al Kaida, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 13.11.2014. 21:27h

Vođe Islamske države i Al Kaide sastali su se na sjeveru Sirije i dogovorili da prestanu s međusobnim sukobima i zajedno se suprostave protivnicima.

Neimenovani zvaničnik sirijske opozicije rekao je da se sastanak održao 2. novembra u Atarebu, zapadno od Alepa, a da je susretu prisustvovalo sedam visokih vojnih lidera i da je sporazum sigurno postignut.

Drugi izvor, komandant brigada povezan sa Slobodnom sirijskom vojskom koju podržava zapad, potvrdio je da su se visoki zvaničnici Nusra fronta i Islamske države sastali 2. novembra.

On je rekao da je postignut dogovor da se zaustave sukobi Nusre i boraca Islamske države i da te dvije grupe zajedno pokrenu borbu protiv kurdskih boraca na lokacijama na sjeveru Sirije.

Islamska država je na tom sastanku, navodno, ponudila da pošalje pojačanje Nusra frontu za napad koja je ta grupa pokrenula prošle nedjelje na pobunjenike kod grada Kan al Sunbul, na sjeveru Sirije.

Ovakav dogovor mogao bi da predstavlja nove probleme za strategiju Vašingtona protiv Islamske države, procjenjuju analitičari, a prenosi AP.

Bonus video: