UN: Kim Džong Un odgovoran za zločine režima

Rezolucija UN koju su pripremili Evropska unija i Japan zahtijeva da se Sjevernom Korejom zbog zločina protiv čovječnosti pozabavi Međunarodni krivični sud. Rezolucija ne pominje imenom Kima
2 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2014. 08:26h

Istražilac Ujedinjenih nacija (UN) kazao je da postoji dovoljno dokaza da je sjevernokorejski vođa Kim Džong Un odgovoran za "masovna" kršenja ljudskih prava njegovog režima.

Izjave Marzukija Darusmana, posebnog izvjestoca UN za ljudska prava u Sjevernoj Koreji, najoštrije su od svih dosadašnjih izjava zvaničnika UN koje govore o Kimovoj odgovornosti za zločine režima u Pjongjangu, prenosi Index.hr.

UN istraga, koja je završena 17. frebruara, pokazuje da bi se čelnici sjevernokorejskih službi bezbjednosti, a možda i sam Kim, mogli suočiti sa međunarodnim pravosuđem, jer su zapovijedali sistematska mučenja, izgladnjivanje i ubijanje, uporedivo sa zločinima iz perioda nacionalsocijalizma.

Izvještaj "može nedvosmisleno da ukaže da odgovornost i krivica za ta teška kršenja ljudskih prava leže na jednom mjestu sa kojeg se donose političke odluke u zemlji", izjavio je Darusman na jednom skupu u Seulu.

"I stoga sada jedino možemo optužiti vrhovnog vođu za ta teška kršenja ljudskih prava", rekao je istražilac UN.

Rezolucija UN koju su pripremili Evropska unija i Japan zahtijeva da se Sjevernom Korejom zbog zločina protiv čovječnosti pozabavi Međunarodni krivični sud. Rezolucija ne pominje imenom Kima.

Sjeverna Koreja odbacuje izjave i smatra ih američkom zavjerom čiji je cilj da uništi politički sistem u zemlji, piše Index.hr.

Bonus video: