Obama: Internet treba da bude javno dobro

Američki predsjednik pozvao je Komisiju da dobavljačima zabrani blokadu odnosno ograničavanje pristupa određenim internet stranicama. Smatra takođe da se internet stranicama ne bi trebalo naplaćivati posebna naknada za brz pristup internetu
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.11.2014. 09:54h

Američki predsjednik Barak Obama poručio je da bi internet trebalo da bude javno dobro, šaljući time jasnu poruku u okviru priprema nove regulative za pružaoce usluga pristupa mreži.

Obama se složio sa aktivistima koji zahtijevaju da se internet, uključujući i uslugu širokopojasnog pristupa, proglasi javnim dobrom i da ga reguliše nezavisna Savezna komisija za komunikacije (FCC).

Američki predsjednik pozvao je Komisiju da dobavljačima zabrani blokadu odnosno ograničavanje pristupa određenim internet stranicama. Smatra takođe da se internet stranicama ne bi trebalo naplaćivati posebna naknada za brz pristup internetu, prenosi Hina.

"Internet je od samih početaka organizovan na osnovnim načelima otvorenosti, pravednosti i slobode. Nema kontrolora koji bi odlučivali kojim stranicama možete pristupiti. Nema ni putarine na informatičkom auto putu", poručio je Obama u video saopštenju koji je objavila Bijela kuća.

Neočekivano oštrim saopštenjem američki predsjednik se suprotstavio dobavljačima usluge pristupa internetu, koji tvrde da će ih postrožena regulativa odvratiti od ulaganja u infrastrukturu i u poboljšanje usluge.

"Proglašenje interneta javnim dobrom predstavljalo bi radikalnu promjenu politike koja bi mogla nanijeti veliku štetu otvorenom internetu, tržišnoj utakmici i inovacijama", poručio je u priopćenju operater Verizon.

Američki savezni sudovi u januaru su poništili skup propisa kojima je Savezna komisija za komunikacije dobavljačima usluge pristupa internetu zabranilo blokadu i diskriminatorni odnos prema internet sadržajima.

FCC sada radi na novim propisima koji bi trebali postići isti cilj.

Predsjedavajući FCC-a Tom Viler složio se u ponedjeljak sa američkim predsjednikom.

"Poput predsjednika i ja vjerujem da internet mora ostati slobodna platforma za slobodno izražavanje, inovacije i ekonomski rast. Obojica se protivimo specijalnim, posebno brzim vezama s internetom. Internet ne smije privilegovati jedne na račun drugih", poručio je čelnik Komisije.

Upozorio je ipak da je uvođenje novih propisa težak zadatak.

"Što smo dublje proučavali pitanja koja sa sobom povlače razne pravne opcije, to smo jasnije uviđali da imamo još posla", naveo je Viler.

Bonus video: