Za ovu vojnu silu još niste čuli

5 komentar(a)
UAE, Ujedinjeni Arapski Emirati napad u pustinji Abu Dabi, maj, 2012., Foto: Reuters
UAE, Ujedinjeni Arapski Emirati napad u pustinji Abu Dabi, maj, 2012., Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2014. 08:42h

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) kupuje sve više vojne tehnike kako bi postali faktor u haosu koji je zahvatio Bliski istok nakon Arapskog proleća, u kojem nijedan autokratski režim ne smije da misli da je potpuno bezbjedan. U tom cilju UAE su ovog ljeta uveli obavezno služenje vojnog roka za muškarce od 18 do 30 godina, pri čemu oni sa diplomom srednje škole služe devet mjeseci, a oni bez nje pune dvije godine, piše Blic.

Država koja ima manje od deset miliona stanovnika često se pokazuje voljnom i da vojnu silu primjenjuje širom tamošnjeg regiona. "Biznis insajder" piše da je najveći znak toga bio u avgustu ove godine kada su se UAE udružili s Egiptom u bombardovanju islamističkih milicija koje su napadale Tripoli, prijestonicu Libije.

Emirati su 2011. sa desetak aviona učestvovali i međunarodnoj koaliciji koja je zbacila sa vlasti libijskog vođu Muamera el Gadafija, koji je kasnije brutalno ubijen. Te iste godine UAE su poslale trupe u takođe međunarodno gušenje mirnog ustanka u Bahreinu, a emiratska vojska sada učestvuje i napadima na snage Islamske države u Iraku.

Emirati su u prošloj godini bili 15. država u svijetu po novcu odvojenom za vojsku, a ova ulaganja skoro su duplirali u posljednjih deset godina. Ova država je sa vojnim budžetom većim od 14 milijardi dolara odmah iza Saudijske Arabije među državama Persijskog zaliva.

UAE su takođe i treći u svijetu po uvozu oružja. Ova mreža gradova država koja uključuje Dubai i Abu Dabi sada je rastuća vojna sila na Bliskom istoku. Od SAD su kupili nove vojne brodove i avione, kojima su modernizovali svoju flotu lovaca F-16, a zainteresovani su i za kupovinu borbenih aviona F-35 pete generacije.

Ambicije su tu ne završavaju, pošto UAE sada već gledaju i ka kosmosu. U julu je ova država saopštila da do 2021. planira osnivanje sopstvene svemirske agencije i slanje sonde na Mars.

Pored tih svemirskih tema, Emirati se za sada bave i mnogo prizemjinim problemima, pa je tako prošle nedjelje šeik Abdulah bin Zajed al Nahjan, šef diplomatije UAE, upozorio na potencijalnu vezu Islamske države i Al Šababa, somalijskog krila Al Kaide.

"Pošto grupe poput Islamske države razvijaju veze sa kriminalnim i oružanim mrežama kao što je Al Šabab, ključno je spriječiti ih da prošire svoje operacije na more i ugroze vitalne kanale kao što su Hormuzov moreuz, Crveno more, Bab al Mandab i Adenski zaliv", rekao je šeik u Dubaiju.

Bonus video: