Borci ISIL-a strijeljali najmanje 50 osoba

Zvaničnici iračke administracije kao i američke koalicije koja vrši bombardovanja položaja Islamske države ponavljaju stalno da su tamošnja plemena ključni faktor u budućoj pobjedi nad militantima, jer mogu ono što avijacija ne može: da se infiltriraju u redove Islamske države na terenu
0 komentar(a)
Borci ISIL-a u Mosulu, Foto: Beta/AP
Borci ISIL-a u Mosulu, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.11.2014. 15:53h

Ekstremisti Islamske države strijeljali su najmanje 50 muškaraca i žena u iračkoj provinciji Anbar, potvrdili su danas zvaničnici.

Masovno ubistvo pripadnika lokalnog plemena dogodilo se kasno sinoć u selu Ras al-Ma, sjeverno od Ramadija, glavnog grada provincije.

Pripadnici plemena Al Bu Nimr stradali su zbog optužbi da su se "svetili" borcima Islamske države nakon što su ih ovi, po zauzimanju grada Hita prošlog mjeseca, protjerali iz domova.

"Ova ubistva dešavaju se skoro svakodnevno u zoni koju pod kontrolom drži Islamska država, i nastaviće se sve dok oni ne budu zaustavljeni", izjavio je Asošiejted presu (AP) Faleh al-Isavi, poslanik u skupštini provincije Anbar.

Zvaničnik u kabinetu anbarskog guvernera potvrdio je bilans žrtava, pod uslovom anonimnosti.

U četvrtak zvaničnici su u Anbaru pronašli tijela 48 pripadnika sunitskih plemena koje su takođe pogubili borci Islamske države.

Islamska država preuzela je veliki dio provincije Anbar u pokušaju da proširi svoju teritoriju koja sada približno obuhvata trećinu Iraka i trećinu Sirije.

Zvaničnici iračke administracije kao i američke koalicije koja vrši bombardovanja položaja Islamske države ponavljaju stalno da su tamošnja plemena ključni faktor u budućoj pobjedi nad militantima, jer mogu ono što avijacija ne može: da se infiltriraju u redove Islamske države na terenu.

Misija Ujedinjenih nacija (UN) u Iraku danas je objavila bilans poginulih u oktobru koji pokazuje najmanje 1.273 ubijena Iracana, što je malo povećanje u poređenju sa septembrom kada je žrtava bilo 1.119 žrtava - među civilima bilo je 856, a među pripadnicima iračkih snaga bezbjednosti 417. Ranjeno je 2.010 ljudi.

Najgore je prošao Bagdad, sa 379 mrtvih civila, naglašava se u izvještaju.

Navedene cifre ne uzimaju u obzir provinciju Anbar ili bilo koji drugi kraj Iraka koji je pod kontrolom Islamske države.

Bonus video: