Al Kaida Islamskoj državi: "Hajde da imamo primirje u Siriji"

Sirijska opservatorija za ljudska prava, grupa za monitoring sa sjedištem u Londonu, takođe je izvijestila da su IS i grupa Front Nusra, saveznik Al Kaide u Siriji, prestale sa borbama u djelovima zemlje od početka vazdušnih udara 23. septembra
2 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2014. 18:11h

Al Kaida koristi vazdušne udare koalicionih snaga u Siriji kako bi pružila ruku pomirenja odmetnutoj Islamskoj državi (IS), smatrajući da dvije ekstremističke grupe treba da prestanu sa podjelama i udruže snage u napadu na zapadne mete, navode analitičari.

Analitičari pažljivo prate ponovljene pokušaje Al Kaide za pomirenjem sa IS, i iako se ono, u punoj mjeri, ne očekuje uskoro, ima dokaza da dvije grupe sarađuju na sirijskom bojnom polju, pokazuju podaci američkih zvaničnika, aktivista na terenu, kao i stručnjaka koji prate poruke džihadista, prenio je AP.

Al Kaida poručuje, "hajde da imamo primirje u Siriji", rekao je Tom Džoselin, koji prati terorističke grupe za "Long war journal".

"To se upravo dešava...Ono što vidimo je da lokalni komandanti sklapaju primirja. Definitivno postoje područja gdje se dvije grupe ne bore", dodao je Džoselin.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, grupa za monitoring sa sjedištem u Londonu, takođe je izvijestila da su IS i grupa Front Nusra, saveznik Al Kaide u Siriji, prestale sa borbama u djelovima zemlje od početka vazdušnih udara 23. septembra.

Član Komiteta za obavještajna i vojna pitanja američkog Senata, senator Angus King iz Mejna, izjavio je da je vjerovatno da dvije grupe sarađuju, bar na taktičkom nivou, ali da između njih sigurno ne postoji slaganje.

IS je izbačena iz Al Kaide u maju zbog nepoštovanja naređenja lidera Ajmana al-Zavahirija.Do sada, IS nije odgovorila na pozive Al Kaide za ponovnim ujedinjenjem.

Najnoviji takav poziv bio je 17. oktobra od Al Kaide sa Arabijskog poluostrva, jemenskog ogranka, koji je osudio vazdušne udare koalicionih snaga i pozvao suprotstavljene ekstremističke grupe da prestanu sa unutrašnjim borbama i zajedno usmjere svoj pogled ka Zapadu.

Pomirenje sa vođama Al Kaide omogućilo bi IS korist od široke međunarodne mreže koju Al Kaida ima, ali bi ovu ekstremističku grupu istovremeno ograničilo u izvođenju sopstvenih napada.

Što se tiče Al Kaide, ona bi dobila pojačanje od novootkrivene popularnosti IS u džihadističkim krugovima, koja joj je obezbijedila priliv novih članova, kao i novac.

Američko ministarstvo finansija saopštilo je prošle sedmice da je IS zaradila oko milion dolara za jedan dan od prodaje nafte na crnom tržištu. Neki analitičari smatraju da ukoliko dvije grupe nastave da troše vrijeme i sredstva na međusobnu borbu to umanjuje terorističku pijretnju Zapadu.

Stručnjaci koji prate terorističke mreže kažu, međutim, da bi kontinuirane međusobne borbe, mogle da podstaknu takmičarski duh oko toga koja grupa će prva krenuti u novi napad protiv Zapada.

Džihadističke grupe širom svijeta nedavno su požurile da iskažu lojalnost IS, ali Džoselin navodi da su to uglavnom manji igrači, a ne saveznici Al Kaide.

"Islamska država je najjača džihadistička grupa u Iraku i Siriji, ali dokazi do sada pokazuju da je Al Kaida jača svugdje drugo", dodao je on..

Ekstremisti IS zauzeli su oko trećinu teritorije Iraka i Sirije, a njihovo napredovanje bilo je povod za vazdušne udare koalicionih snaga predvođenih SAD u obije ove države.

El Nahjan: Spriječiti da se udruže IS i Al Šabab

Ministar spoljnih poslova UAE Abdul bin Zajed el Nahjan upozorio je da bi organizacija Islamska država mogla da se udruži s islamskim ekstremistima u Somaliji.

"Treba više uraditi na sprečavanju toga", dodao je on.

Al Nahjan (desno), foto: Beta/AP

IS i El Šabab iz Somalije vode porijeklo od terorističke organizacije Al Kaide i obije koriste slične taktike samoubiličkih napada i napada ne civile.

"Ono što nas zaista plaši je ono sto vidimo od Islamske države i da li ćemo ubuduće vidjeti neku vrstu saradnje terorističkih grupa poput Islamske države i Al-Šababa", rekao je El Nahjan u Somaliji na konferenciji o borbi protiv pirata.

On nije naveo konrekretan obavještajni podatak o aktivnoj saradnji IS i Al Šababa, mada se spekuliše da bi se somalijski islamisti mogli okrenuti od Al Kaide i postati saveznici Islamske države.

Al Šabab je prošlog mjeseca dobio novog lidera Ahmada Umarua i potvrdio bliskost Al Kaidi pošto je prethnodni dugogogišnji vođa te terorističke grupe ubijen u vazdušnim napadima SAD na somalijsku prijestonicu.

Galerija

Bonus video: