Generalna skupština UN opet osudila embargo Kube

Rezolucije Generalne skupštine UN nemaju snagu rezolucija Savjeta bezbjednosti, ali daju priliku Kubi da na međunarodnoj areni istaknu embargo koje su prije 42 godine uvele SAD
0 komentar(a)
Generalna skupština UN, Kuba i SAD, Foto: Beta/AP
Generalna skupština UN, Kuba i SAD, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.10.2014. 20:20h

Generalna skupština Ujedinjenih nacija glasala je danas, 23. godinu za redom, za rezoluciju kojom se osuđuje američki trgvinski, ekonomski i finansijski embargo Kubi.

Za rezoluciju je glasalo 188 članica UN, dok su protiv bile SAD i Izrael. Uzdržane su bile Palau, Mikronezija i Maršalska Ostrva.

Rezolucije Generalne skupštine UN nemaju snagu rezolucija Savjeta bezbjednosti, ali daju priliku Kubi da na međunarodnoj areni istaknu embargo koje su prije 42 godine uvele SAD.

Zvaničnik SAD, koji je zadužen za pitanja u zapadnoj hemisferi, rekao je da kubanska vlada ove rezolucije koriste kako bi prebacila krvicu sa sebe zbog ekonomkih problema u zemlji.

U SAD se polako mijenja stav prema ebargu Kubi. Bivša državna sekretarka i potencijalna kandidatkinja za predsjednika SAD Hilari Klinton založila se za uklanjanje tih sankcija.

Bonus video: