SPREMA SE EVAKUACIJA

Lava iz havajskog vulkana stigla do prvih kuća

Od ponedjeljka ujutru, lava je napredovala oko 90 metara, a stanovništvu koje živi na njenom putu je naloženo da se spremi za evakuaciju
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2019. 03:50h

Rijeka lave iz vulkana Kilauea, široka oko 110 metara, prijeti da uništi prvu kuću u seocetu Pahoa od oko 800 stanovnika na havajskom Velikom ostrvu, saopštila je danas lokalna Civilna odbrana.

Od ponedjeljka ujutru, lava je napredovala oko 90 metara, a stanovništvu koje živi na njenom putu je naloženo da se spremi za evakuaciju, prenosi Rojters.

Iz kratera Pu'u O'o koji je, inače, od 1983. konstantno u stanju erupcije, lava je prvi put potekla 27. juna, da bi se krajem septembra privremeno zaustavila. Od prije nekoliko nedelja, međutim, lava je ponovo nastavila svoje sporo napredovanje.

Timovi rade na izgradnji privremenih pristupnih puteva i zaštiti autoputa 130, kojim dnevno prođe desetak hiljada automobila. Upozorava se da bi, ukoliko ne bi bili izgrađeni pristupni putevi, a autoput 130 postane neprohodan, lava mogla da "zarobi" oko 8.000 stanovnika oblasti Puna.

Galerija