Hongkong: Demonstranti otkazali referendum

0 komentar(a)
Hongkong, Foto: Reuters
Hongkong, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.10.2014. 10:32h

Organizatori prodemokratskih protesta u Hongkongu otkazali su za danas planirani referendum u kojem bi javnost trebalo da da mišljenje o ponudi vlasti Hongkonga poslije prošlonedjeljnih razgovora sa liderima studentskih demonstracija.

Organizatori protesta rekli su da je referendum, koji su dva studentska protestna udruženja sazvala u petak, otkazan jer se nisu na odgovarajući način konsultovali sa javnošću o sljedećem koraku.

Vlasti Hongkonga, oblasti sa visokim stepenom autonomije u okviru Kine, ponudili su poslije razgovora sa studentima, koji čine okosnicu prodemokratskih protesta, da Pekingu proslijede izvještaj u kojem bi bilo navedeno da demonstranti nisu zadovoljni odlukom o unaprijed imenovanom komitetu koji bi odobravao kandidate za izbore za lidera Honkonga 2017.

Demonstranti traže otvorene i slobodne nominacije kandidata za direktne izbore za novog lidera Hongkonga. Sadašnje vlasti Hongkonga, koje imaju podršku Kine, odbijaju to i insistiraju na komitetu preko kojeg bi Peking nadzirao kandidate za izbore.

"Priznajemo da nismo imali dovoljno razgovora sa ljudima prije nego što smo odlučili da održimo referendum i zato se izvinjavamo građanima", rekli su organizatori u saopštenju.

Bonus video: