Britanske bespilotne letjelice u Siriji

Parlament je prošlog mjeseca izglasao da se dozvole vazdušni napadi na Islamsku državu u Iraku, na zahtjev iračke vlade, ali Britanija ne vrši bombardovanje u Siriji
0 komentar(a)
Dron, Foto: Shutterstock
Dron, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.10.2014. 11:55h

Britanska vlada dozvolila je misije nadgledanja iznad Sirije, naoružanim i nenaoružanim bespilotnim letjelicama u cilju prikupljanja podataka o džihadistima.

Britanski ministar odbrane Majkl Felon je izjavio da će obje vrste bespilotnih letjelica (i Reper i Rivet džoint) letjeti iznad Sirije u okviru "nastojanja da zaštitimo našu nacionalnu bezbjednost od terorističke pretnje koja proističe odatle", prenosi Rojters.

Ali on je, u saopštenju upućenom parlamentu, istakao da "Reperima" neće biti dozvoljeno da koriste oružje u Siriji, za šta će biti potrebna "dodatna dozvola".

Portparolka ministarstva odbrane nije mogla da objasni da li to znači da je potrebna ministarska dozvola ili glasanje u parlamentu.

Felon je prošle nedjelje najavio da Velika Britanija šalje naoružane "Repere" na Bliski istok gdje će vršiti vazdušne napade na položaje Islamske države u Iraku.

Parlament je prošlog mjeseca izglasao da se dozvole vazdušni napadi na Islamsku državu u Iraku, na zahtjev iračke vlade, ali Britanija ne vrši bombardovanje u Siriji.

Ranije je rečeno da bi za vazdušnu kampanju u Siriji bilo neophodno novo glasanje u parlamentu.

Bonus video: