Napad ISIL-a sa svih frontova na Kobani

Lokalna mreža aktivista javila je da je bilo teških borbi i da su se čule granate u gradu Kobani u večernjim satima, a registrovana su i dva samoubilačka napada sjeverno od grada, u očiglednoj namjeri da se grad odsječe od Turske
2 komentar(a)
Kobani, Foto: Reuters
Kobani, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.10.2014. 06:38h

Borci Islamske države (ISIL) pokrenuli su sinoć novi napad iz svih pravaca na pogranični sirijski grad Kobani, nekoliko sati pošto je objavljeno da je Kurdima dopremnjeno oružje.

Džihadisti su pokrenuli "napad na grad sa svih frontova", saopštio je direktor sirijske Opservatorije za ljudska prava Rami Abdel Rahman, prenijela je agencija AFP.

Lokalna mreža aktivista javila je da je bilo teških borbi i da su se čule granate u gradu Kobani u večernjim satima, a registrovana su i dva samoubilačka napada sjeverno od grada, u očiglednoj namjeri da se grad odsječe od Turske, navodi francuska agencija.

Borci ISIL su tražili pojačanje iz grada Džarabulus zapadno od Kobane, a aktivisti javljaju da su pokrenuli još jedan front u Iraku, napadom na kurdsko mjesto Kana Tapa gdje je ubijeno najmanje 10 ljudi i stanovništvo je počelo da bježi, polovina od oko 9.000 žitelja koliko gradić ima.

AFP ocjenjuje da su borci ISIL obnovili borbe zbog povećane aktivnosti na diplomatskom frontu, pojačanih vazdušnih udara na kurdski Kobane i uključenja Turske koja je navela da će "pomoći tako što će podržati iračke Kurde", dok je američki državni sekretar Džon Keri izjavio da "nije moralno okrenuti leđa kurdskoj zajednici koja se bori protiv (boraca) ISIL".

Bonus video: