Kobani: Veliki gubici u redovima ISIL-a

protekla četiri dana tijela najmanje 70 ekstremista ISIL prebačena su u mrtvačnicu u gradu Tel Abjadu, naveli su medicinski zvaničnici i očevici
1 komentar(a)
Kobani, Foto: Reuters
Kobani, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.10.2014. 15:43h

Ekstremisti Islamske države pretrpjeli su velike gubitke u današnjim borbama za sirijski grad Kobani, a borbe sa džihadistima traju i u Iraku.

Nova postavljenja visokih bezbjednosnih zvaničnika u tim zemljama naišla su na pozitivne ocjene SAD.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da postavljenja ministara za odbranu i unutrašnjih poslova nakon sedmica odlaganja predstavljaju "veoma pozitivan korak naprijed" u borbi protiv ISIL-a u Iraku.

Avioni koalicionih snaga predvođenih SAD nastavili su danas sa vazdušnim udarima na položaje džihadista oko Kobanija, sjevernog sirijskog grada na granici sa Turskom, kao podrška kurdskim braniocima tog grada, u nastojanju da se spriječi novi pokušaj ISIL da osjeku puteve snabdjevanja.

Kurdski borci, koji se nalaze na udaru ISIL više od mjesec dana, vodili su danas žestoke ulične borbe, ali prva linija odbrane ostaje nepromijenjena, rekao je jedan kurdski zvaničnik, dodajući da su zabilježena najmanje dva samoubilačka bombaška napada džihadista.

"(ISIL) je dovela pojačanje...i žestoko napala", kazao je Idris Nasen u telefonskom razgovoru za AFP.

"Ali zahvaljujući vazdušnim napadima i odgovoru (kurdskih boraca) oni nisu ostvarili nikakav napredak", istakao je Nasen.

Prema podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava, grupe za monitoring sa sjedištem u Londonu, od subote do nedjelje ujutro u borbama je poginuo 31 džihadista.

U vazdušnim udarima kooalicionih snaga poginulo je 15, a u uličnim borbama 16, među kojima dva bombaša samoubice, dok je na kurdskoj strani poginulo sedam boraca.

U protekla četiri dana tijela najmanje 70 ekstremista ISIL prebačena su u mrtvačnicu u gradu Tel Abjadu, naveli su medicinski zvaničnici i očevici.

Američka vojska je saopštila da ima ohrabrujućih znakova u bici za Kobani, ali da napadi možda neće spriječiti pad tog grada, kao i da njihov prioritet ostaje borba protiv ISIL u Iraku.

Vašington je izrazio zadovoljstvo jučerašnjom odlukom iračkog parlamenta da popuni preostala mjesta u vladi, uključujući postavljenje Sunita za ministra odbrane i Šiita za ministra unutrašnjih poslova.

Irački premijer Hajdar al-Abadi najavio je da sjutra odlazi u Teheran kako bi sa svojim drugim ključnim saveznikom razgovarao o nastavku borbe protiv ISIL-a.

Džihadisti su dobro utvrđeni u djelovima Iraka i Sirije gdje su u junu proglasili Islamski kalifat.

Bonus video: